TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Foley, Joseph Ferrall

Overlijdensdatum:
1995 (Norfolk/Virginia, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Rodman (DD-456), U.S. Navy
Toegekend op:
14 oktober 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Neptune
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Rodman (DD-456) in actie tegen vijandelijke troepen tijdens de amfibische aanval op Normandië in juni 1944 en het bombardement op vijandelijke verdedigingswerken in Cherbourg, Frankrijk op 25 juni 1944. Commander Foley manoeuvreerde dapper zijn schip onder zwaar vijandelijk vuur door met mijnen bezaaide wateren en legde hij effectief vuur op andere vijandelijke versterkingen en geschutsopstellingen en beschermde zware schepen tegen vijandelijke oppervlakte eenheden en duikboten. Zijn professionele vaardigheden en plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander Naval Forces Europe: Serial 0749
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Rodman (DD-456), U.S. Navy
Toegekend op:
26 september 1946
Uitgereikt voor:
Operatie Dragoon
Bronze Star  Medal (BSM)
Aanbeveling:
Wegens waardevolle prestaties als bevelvoerend officier van de destroyer U.S.S. Rodman (DD-456) voorafgaand aan en tijdens de amfibische landingen in zuid Frankrijk in augustus 1944. Commander Foley, een ervaren en efficiënt leider leverde onschatbare diensten bij het leiden van de grondige training van zijn bemanning en het op maximale paraatheid brengen van zijn schip in voorbereiding op de aanval. Voorafgaand aan de eerste landingen stuurde hij de Rodman door gevaarlijke en nauwe wateren dicht bij bekende vijandelijke mijnenvelden en ruim binnen bereik van vijandelijke kustbatterijen en bestookte met geconcentreerd en nauwkeurig vuur alle vijandelijke versterkingen in het gebied voordat er effectief tegenvuur kon worden gegeven. Commander Foley was grotendeels verantwoordelijk voor de bombardementen van de Rodman, voorafgaand aan de aanval en droeg daarmee aanzienlijk bij aan de snelle vestiging van Geallieerde bruggenhoofden en aan het succes van de invasie. Zijn moed en plichtsbesef pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine. Commander Foley is gerechtigd tot het dragen van de Combat V.

Commander 8th Fleet: Serial 257 ("V" device")

Bronnen