TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Serebryakov, Andrei Mikhailovich

Geboortedatum:
29 oktober 1913 (Ryazhsk, Keizerrijk Rusland)
Overlijdensdatum:
24 juli 1942 (Voronezh, Sovjet-Unie)
Begraven op:
Massagraf Sovjet Soldaten Nr. 13
Nationaliteit:
Sovjet (1922-1991, Volksrepubliek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Komandir roty (Compagnieleider)
Eenheid:
232nd Separate Reconnaissance Tank Battalion, 39th Independent Light Tank Brigade, 13th Army, North-Western Front
Toegekend op:
7 april 1940
Aanbeveling:
Compagniescommandant (senior mechanic driver) Andrei Serebryakov onderscheidde zich tijdens gevechten bij Vyborg. Op 12 februari 1940, in de slag om het dorp Kyyurlya, deed hij met zijn tank acht aanvallen, hij schakelde vuurstellingen uit en vernietigde vijandelijke troepen. Door hun acties creërde de tankbemanning uitstekende omstandigheden voor de inzet van de infanterie. Op 28 februari 1940, tijdens een offensieve verkenning tot diep in de vijandelijke linies in het gebied rond het Heikurilameer, ontdekte Andrei Serebryakov acht vijandelijke bunkers. De tank werd geraakt maar de bemanning bleef tot de avond doorvechten. ’s Nachts schakelden ze de vijand uit en keerden naar hun eenheid terug.
--
Op 24 december 1939 bij de nederzetting Terentil kwam Serebryakov met succes over de anti tankgracht, schakelde diverse vijandelijke vuurstellingen uit, maakte drie doorgangen door de vijandelijke prikkeldraad afzetting en kwam tijdens de slag om Kyyurlya acht keer in gevecht. Toen ik na het gevecht terugkeerde zag ik de gewonde commandant, stopte de tank en nam de gewonde man onder vuur mee naar de medische dienst. Tijdens 16 aanvallen had de tank geen pech, geen stops.

Nr. 295
Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Leytenant (Luitenant)
Eenheid:
Company "Felix Dzerzhinsky", 39th Separate Light Tank Brigade, 475th Separate Tank Battalion, Voronezh Front
Toegekend op:
16 februari 1943
Aanbeveling:
Op 20 juli 1942 kregen Junior Lieutenant A.M Serebryakov en zijn bemanning opdracht om twee tanks op het slagveld te bergen. In de avond kwamen ze er voorzichtig dichtbij en begonnen aan het voorbereidende werk. De vijand ontdekte de actie van A.M Serebryakov en zijn bemanning echter en opende het vuur met mortieren en mitrailleurs. Ondanks de beschieting besloot A.M. Serebryakov met zijn werk door te gaan en maakte het met succes af. Nadat de eerste tank in veiligheid was gebracht begon de bemanning onmiddellijk aan de berging van de tweede tank die in het ravijn vast zat. Deze tank werd ook geborgen en met succes van het slagveld gesleept.
Op 27 juli, in de noordwestelijke buitenwijken van Voronezh kreeg hij samen met nog twee tanks opdracht door de vijandelijke verdediging van Voronezh te breken in de richting van Podkletnoye. Tijdens de aanval werd zijn tank in brand geschoten. De Junior Lieutenant besloot in zijn tank te blijven en verbrandde levend.

Postuum toegekend
Orden Otechestvennoi voiny 1

Bronnen

Foto's