TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fenko, Stepan Grigoryevich

Geboortedatum:
13 augustus 1921 (Zenkovsky/Poltava, Sovjet-Unie)
Overlijdensdatum:
16 augustus 1990 (St. Petersburg, Rusland)
Begraven op:
Krasnenkoe Begraafplaats
Nationaliteit:
Sovjet (1922-1991, Volksrepubliek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
1233rd Infantry Regiment, 371th Infantry Division, 5th Army, 3rd Belorussian Front
Toegekend op:
24 maart 1945
"De soldaten van het 1233e Infanterieregiment Vitebsk leverden zware strijd voor de bevrijding van Wit-Rusland in de zomer van 1944. Artilleriecommandant SG Fennko was één van de krijgers die zich tijdens de oversteek van de Neman heeft onderscheidden.

De soldaten van zijn eenheid maakte op 17 juli 1944 een geimproviseerde vlot, rolden hier vervolgen een kanon op en, ondanks zware vijandelijk vuur, staken zij de rivier over naar de westelijke over, nabij het dorp Darsunishkis, in Kayshadorsky district van Litouwen. The kannonieers zette snel het kanon in en begonnen meteen de vijandelijke tanks en infanterie te beschieten. De gehele bemanning werd in een oneerlijke strijd gedood. Toen heeft S.G. Fenko het kanon overgenomen en hervatte het vuur. Granaten explodeerde om hen heen (de grond trilde van de explosies). De vijand bleef aanhoudend vuren waarop de artillerist door de luchtdruk van een explosie op de grond werd geworpen en vervolgens onder aarde bedolven. Hij kroop in shock overeind en hervatte het vuur. Toen de vijand eenmaal terugtrok lieten zij drie vernietigde tanks en zo'n 120 uitgeschakelde vijanden."

Nr. 6170
Medal

Bronnen

Foto's