TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Young, John Cuthbert "Gabriel"

Geboortedatum:
1907
Overlijdensdatum:
6 september 1944 (KZ Mauthausen)
Vermeld op:
Brookwood 1939-1945 Memorial (Monument voor de Vermisten)
Dienstnummer:
241152
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Deze officier sprong op 19 mei 1943 boven Frankrijk af als radiotelegrafist voor een netwerk in het oosten van Frankrijk.
Een maand na aankomst werd zijn bevelvoerend officier door de Gestapo gearresteerd en de organisatie dreigde uiteen te vallen. Met vertoon van veel energie en initiatief nam Young het commando over en dankzij zijn inspanningen kon het netwerk blijven functioneren. Hij bleef radiocontact met Londen onderhouden en maakte de levering van wapens en uitrusting voor zijn groep mogelijk die vervolgens diverse geslaagde sabotage acties uitvoerde.
Young werd de hele tijd door de Gestapo gezocht die zijn identiteit kende en zijn radio had uitgepeild. Het werd zo gevaarlijk dat hem in augustus werd aaangeraden naar Engeland terug te keren. Hij stond er echter op te blijven tot een andere officier zijn plaats kon innemen. Twee dagen voor aankomst van zijn opvolger werd Young door de Gestapo gearresteerd.
Deze officier verdient veel erkenning voor zijn dapperheid en zelfopoffering en voor het uitstekende werk dat hij heeft verricht bij het helpen opzetten van het verzet in oost Frankrijk. Er wordt geadviseerd hem voor te dragen voor een MBE, (Military Division).
Na het opstellen van deze voordracht werd bekend dat Captain Young op 6 september 1944 is geëxecuteerd in concentratiekamp Mauthausen.
Getekend door Major-General Colin Gubbins
15.9.45

Postuum toegekend
Member of the Order of the British Empire (MBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
16 januari 1946
Croix de Guerre (1939-1945)
Aanbeveling:
Deze officier meldde zich als vrijwilliger voor bijzondere missies en werd op 18 mei 1943 boven Frankrijk afgeworpen als radiotelegrafist voor een netwerk in het departement Jura. Gedurende zes maanden slaagde hij erin onder uiterst gevaarlijke omstandigheden contact te onderhouden met Londen. Nadat zijn meerdere was gearresteerd verving hij hem bij het organiseren en bewapenen van de Maquis in het departement.
Hij werd in November 1943 gearresteerd en naar Duitsland gedeporteerd.

Postuum toegekend
-
Met palm

Bronnen