TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Matrosov, Aleksandr Matveyevich

Geboortedatum:
5 februari 1924 (Yekaterinoslav, Sovjet-Unie)
Overlijdensdatum:
22 februari 1943 (Chernushki/Pskov, Sovjet-Unie)
Begraven op:
Grafmonument Alexander Matrosov
Nationaliteit:
Sovjet (1922-1991, Volksrepubliek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Soldat
Eenheid:
Submachine Gunner Company, 2nd Separate Battalion, 254th Rifle Regiment, 91st Rifle Brigade, 56th Guard Rifle Division
Toegekend op:
8 september 1943
Aanbeveling:
Tijdens zijn diensttijd bij het 2de bataljon van het 91st SS (Separate Siberian Volunteer Brigade) in een compagnie van mitrailleurschutters vanaf februari 1943 bewees hij zich als een eerlijk en toegewijd zoon van het moederland, politiek onderlegd en besluitvaardig.
Tijdens de gevechten tegen de Duitse invallers rond het dorp Chernushki in de regio Kalinin verrichtte hij een heldhaftige daad: toen de compagnie het versterkte vijandelijke gebied (bataljon) binnen trok, sloot soldaat van het Rode Leger Matrosov, nadat hij zich een weg naar de derde bunker had gebaand, met zijn lichaam het schietgat af zodat de compagnie door de vijandelijke versterking kon trekken. 269, 8 september 8, 1943.
Februari 1943, soldaat van de Guards, 254de Garde Infanterie Regiment, 56ste Garde Infanterie Divisie Aleksandr Matveyewich Matrosov.
Op het beslissende moment van het gevecht tegen de Duitse invallers bij het dorp Chernushki brak hij door de vijandelijke SZOT, sloot het schietgat af met zijn lichaam, offerde zichzelf op en verzekerde daarmee het succes van de oprukkende eenheid.

Postuum toegekend
Medal

Postuum toegekend

Bronnen