TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dabney, William Cecil, Jr.

Geboortedatum:
28 maart 1922
Overlijdensdatum:
7 maart 2002
Dienstnummer:
0-2044418
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
67th Bombardment Squadron, 44th Bombardment Group, U.S. Army Air Forces
Toegekend op:
16 september 1943
Uitgereikt voor:
Operatie Tidal Wave
Aanbeveling:
Wegens het zich hebben onderscheiden tijdens luchtaanvallen op de Ploesti olieraffinaderij in Roemenië op 1 augustus 1943. Deze officier nam deel aan de grootste aanval ooit door een dergelijk groot aantal B-24s gelanceerd. Tijdens de moeizame operatie, uiterst gevaarlijk gemaakt doordat hij van zeer geringe hoogte werd uitgevoerd en omdat het doel een van de sterkst verdedigde gebieden in Europa was, bezaaid met 1.100 stuks zwaar luchtafweergeschut en beschermd door vele jagers, toonden de deelnemers zulk heldhaftig doorzettingsvermogen, technische bekwaamheid en dappere inspanningen dat de missie een groot succes werd. De prestaties van deze officier strekten de Army Air Force tot veel eer.


General Orders No. 90, Headquarters Ninth US Air Force.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Tweede DFC toegekend in de vorm van een bronzen eikenloof te dragen op het lint van de eerste DFC.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
Squadron Commander
Toegekend op:
2 februari 1945
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle prestaties in de lucht. In februari 1945 was Major Dabney Squadron Commander van een formatie zware bommenwerpers die deelnam aan de langste aanvalsmissie, meer dan 3.800 kilometer van de USAAF in dit oorlogsgebied. Bij het bereiken van het Kra schiereiland verhinderde dichte bewolking het squadron op de toegewezen hoogte over te vliegen zonder uit elkaar te vallen. Major Dabney, de commandant koos ervoor zijn squadron intact over te brengen hoewel dat inhield het doel aanvliegen op een hoogte die het squadron kwetsbaar maakte voor verwacht en zwaar afweervuur. Bij het bereiken van het doel verhinderde de bewolking nog steeds een aanval door het squadron op de voorgeschreven hoogte. Wetend dat een verandering van de voorgeschreven hoogte zijn formatie zou blijven blootstellen aan waarschijnlijk vijandelijk vuur, besloot Major Dabney te naderen en het doel aan te vallen vanwege het strategisch belang voor de vijand als spoorweg reparatieplaats, rangeerterrein en militaire opslagplaats. Zijn formatie bombardeerde het toegewezen doel in het gebied rond Chumporn Paknam met succes. Door zijn vastberadenheid en leiderschap stelde Major Dabney zijn formatie in staat een harde slag toe te brengen aan de bevoorradingsmogelijkheden van de vijand, overeenkomend met de beste tradities van de Army Air Force.

Derde DFC toegekend in de vorm van een tweede bronzen eikenloof te dragen op het lint van de eerste DFC.
General Order No. 120, Headquarters 10th Air Force.
Ten tijde van de actie had hij nog de rang van Captain.

Bronnen

  • - DFC citations

Foto