TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Scheepens, Willem Jan

Geboortedatum:
13 mei 1907 (Nijmegen, Nederland)
Overlijdensdatum:
3 januari 1949 (Demak/Java, Indonesië)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Candi
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Willem Jan Scheepens volgde de KMA te Breda en werd gestationeerd in Nederlands-Indië. OP Atjeh diende hij bij het Korps Marechaussee.
In 1942 volgde hij in Engeland de Special Operations Executive cursus. Hij voerde vanuit onderzeëer O24 op Atjeh en de westkust van Sumatra verschillende geheime missies uit om inlichtingen te krijgen en inheemse verzetsgroepen te mobiliseren.
In juni 1946 werd hij commandant van het Depot Speciale Troepen op, een soort commando-eenheid.
In 1949 is Kapitein Willem Jan Scheepens gesneuveld tijdens een nachtelijke actie in Pati (Java-Nederlands Indië).

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Kapitein
Toegekend op:
3 augustus 1944
Voordracht:
"Bijzonder moedig en beleidvol optreden getoond bij drie ondernemingen, waarvan twee als commandant, omvattende het uitvoeren van landingen op door den vijand bezet gebied in Nederlandsch-Indië met het doel inlichtingen omtrent dien vijand te verkrijgen. Gedurende deze ondernemingen zes landingen volbracht. Bij één daarvan vijandelijk vuur ontvangen en bij zijn terugkomst waardevolle gegevens verstrekt."

Koninklijk Besluit no. 3 van 3 augustus 1944.
Bronzen Leeuw (BL)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Kapitein
Toegekend op:
22 februari 1945
Aanbeveling:
Captain Scheepens was de leider van 2 ploegen die tot taak hadden een gevaarlijke verkenningsmissie uit te voeren op de westkust van Sumatra, de resuiltaten daarvan waren uiterst waardevol. Tijdens 3 landingen, uitgevoerd door zijn ploeg toonde Captain Scheepens kwaliteiten van moed, leiderschap en vaardigheid van een hoog niveau die de voltooiing van de verkenning van het aan hem toegewezen gebied mogelijk maakten.
Afgezien van zijn persoonlijk optreden tijdens de operatie, toonde Captain Scheepens gedurende de hele trainingsperiode die uit noodzaak kort was en vol moeilijkheden, enthousiasme en kracht die van grote invloed waren op alle deelnemers.
Bij eerdere operaties van dit soort toonde Captain Scheepens moed en vasthoudendheid die een inspiratie vormden voor allen die met hem dienden.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto