TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Deane Jr., John Russell

Geboortedatum:
8 juni 1919 (San Francisco/California, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
18 juli 2013 (Bangor/Maine, Verenigde Staten)
Begraven op:
United States Military Academy Post Cemetery
Dienstnummer:
0-24835
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
1st Battalion, 415th Infantry Regiment, 104th Infantry Division "Timberwolf", U.S. Army
Toegekend op:
1944
Aanbeveling:
Major John R. Deane jr, die op eigen verzoek de I en R pelotons vijandelijk gebied binnen leidde, raakte betrokken bij een vuurgevecht in een door ongeveer 60 man sterk verdedigd gebied. Major Deane trok het peloton pas terug nadat zijn missie voltooid was en informatie was doorgegeven aan het regiment, zo bleef het hele 1st Battalion een hinderlaag bespaard.

Headquarters, 104th Infantry Division, General Orders No. 19
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Brigadier General (Brigadier)
Eenheid:
Headquarters Company, HQ, 1st Infantry Division "The Big Red One", U.S. Army
Toegekend op:
23 november 1966
Distinguished Service Cross (DSC)
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918 (gewijzigd bij wet van 25 juli 1963), heeft het genoegen een Distinguished Service Cross toe te kennen aan Brigadier General John Russell Deane, Jr. (ASN: 0-24835), United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties in conflict met gewapende vijandelijke troepen in de Republiek Vietnam, dienend bij Headquarters en Headquarters Company, 1st Infantry Division.
Brigadier General Deane onderscheidde zich tussen 5 en 18 november 1966 tijdens gevechtsacties bij de rubber plantage van Michelin. Toen hij hoorde dat eenheden van een lichte infanteriebrigade onder intens vuur lagen van een veel grotere groep Viet Cong strijders vloog Brigadier General Deane onmiddellijk naar het strijdtoneel, vloog een paar keer onder vuur op lage hoogte over en stelde de positie van elke eenheid op de grond vast. Nadat hij op een onveilige plek was geland, liep Brigadier General Deane met zijn been in het gips naar de commandopost van de voorste infanterie eenheden die ongeveer op 30 meter van de hoofdmacht van de Viet Cong lag. Brigadier General Deane herhaalde deze actie op 5 november vier keer en was aanwezig bij vooruitgeschoven infanterie eenheden tijdens vier sterke aanvallen van de Viet Cong die tot op enkele meters van zijn positie doordrongen. Zijn aanwezigheid bij de voorste infanterie eenheden en zijn herhaalde vluchten boven het slagveld droegen in hoge mate bij aan het met succes afsluiten van de operatie en het terugtrekken van de betrokken Amerikaanse troepen.
Op 12 november vloog Brigadier General Deane boven het slagveld toen de commandogroep van het bataljon geraakt werd door een Claymore mijn waardoor de groep vast kwam te zitten en het voor de groep moeilijk werd de bewegingen van hun ondergeschikte eenheden door de jungle te leiden. Brigadier General Deane realisserde zich de ernst van de situatie en nam het commando over het bataljon vanuit zijn helicopter over. Brigadier General Deane landde op een onveilig terrein bij een infanterie eenheid en leidde persoonlijk hun bewegingen.
Toen Brigadier General Deane merkte dat een omtrekkende patrouille op ongeveer 1 kilometer achter de Viet Cong op de flank lag, leidde hij deze groep persoonlijk naar een open plek en terwijl hij voortdurend onder intens vijandelijk vuur lag landde hij daar vier keer en nam alle leden van de groep mee terug. Later op de dag landde hij nogmaals onder vuur en haalde een gewonde Sergeant Major en een Operations Officers van een dichtbij gelegen open plek weg.
Op 18 november vloog Brigadier General Deane laag over het slagveld toen hij een radiobericht opving dat een luitenant en een kleine patrouille op ongeveer 1,5 kilometer van het landingsterrein van het bataljon onder vuur lagen. Brigadier General Deane nam onmiddellijk contact op met de patrouille, hoorde dat ze diverse verliezen hadden geleden, gebruikte zijn heli als gevechtstoestel en maakte 15 tot 20 runs van geringe hoogte en gebruikte zijn eigen wapen en de boordwapens om de Viet Cong te beschieten. Nadat de opstandelingen zich hadden teruggetrokken bleef hij in het gebied, bracht een compagnie in contact met de patrouille en leidde knap de afvoer van de gewonden. Later landde Brigadier General Deane diep in vijandelijk gebied om een heli bemanning op te pikken die door vijandelijk grondvuur was neergehaald bij het hoofdkwartier van een divise van de Viet Cong. Gedurende de hele strijd in de provincie Tay Ninh was Brigadier General Deane steeds op of boven het slagveld aanwezig wanneer een eenheid in contact was met de vijand. Hij gebruikte de bewapening van zijn toestel tegen de Viet Cong, leidde persoonlijke talloze kleine gevechten, bracht de Viet Cong zware verliezen toe en redde talloze Amerikanen het leven. De uitzonderlijke heldenmoed van Brigadier General Deane en zijn plichtsbesef waren in overeenstemming met de beste tradities van de militaire dienst en strekken hem, zijn eenheid en de Landmacht van de Verenigde Staten tot grote eer.

Headquarters, U.S. Army, Vietnam, General Orders No. 6470
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Brigadier General (Brigadier)
Eenheid:
Assistant Division Commander, HQ, 1st Infantry Division "The Big Red One", U.S. Army
Toegekend op:
18 april 1967
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen een Army Distinguished Service Medal toe te kennen aan Brigadier General John Russell Deane, Jr. (ASN: 0-24835), United States Army, wegens uitzonderlijk waardevolle diensten verleend aan de Regering van de Verenigde Staten in een positie met grote verantwoordelijkheid als Assistant Division Commander, 1st Infantry Division in de Republiek Vietnam in de periode van janauri 1966 tot november 1966.

Department of the Army, General Orders No. 18
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Brigadier General (Brigadier)
Eenheid:
173rd Airborne Brigade "Sky Soldiers", II Field Force Vietnam, U.S. Army
Toegekend op:
22 april 1967
Distinguished Service Cross (DSC)
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918 (gewijzigd bij de wet van 25 juli 1963), heeft het genoegen een Bronze Oak Leaf Cluster in plaats van een tweede Distinguished Service Cross toe te kennen aan Brigadier General John Russell Deane, Jr. (ASN: 0-24835), United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties in conflict met gewapende vijandelijke troepen in de Republiek Vietnam, dienend bij Headquarters, 173d Airborne Brigade (Separate).
Brigadier General Deane onderscheidde zich door uitzonderlijk dappere acties tussen 9 en 25 januari 1967 toen hij het bevel voerde over de 173d Airborne Brigade tijdens Operatie Cedar Falls. Gedurende die periode leidde hij gedurfd de brigade op raids op Viet Cong fortificaties in de Ijzeren Driehoek. Brigadier General Deane maakte, ongeacht het gevaar dagelijkse vluchten in de onmiddellijke omgeving van de meest intense gevechten om de acties vanuit zijn vliegende commandopost te bekijken en te sturen. Steeds weer stelde hij zich onzelfzuchtig bloot aan vuur van vijandelijke sluipschutters en automatische wapens wanneer hij op een verwoest slagveld landde om gewonden op te pikken, mannen aan te moedigen en tactische adviezen aan zijn commandanten te geven. Bij een gelegenheid gaf Brigadier General Deane zijn piloot onbevreesd opdracht om op een veld vol booby traps te landen om een gewonde soldaat weg te halen.
Voor zover de situatie dat vereiste leidde hij zelf artillerie- en luchtaanvallen ter ondersteuning van zijn troepen. Daarna, met volledige minachting voor eigen veiligheid, vloog hij over de posities van de opstandelingen om de schade op te nemen en zich ervan te verzekeren dat de vijand zich niet ongemerkt terugtrok. Onvermoeibaar in zijn vastberadenheid en moed bleef Brigadier General Deane soms op boomtophoogte hangen om de eenheden op de grond door de dichte door de vijand bezette jungle te leiden en markeerde vaak doelen met rookgranaten. Zijn ongekende dapperheid en dynamisch leiderschap verhoogden het moreel van zijn mannen in zeer hoge mate en moedigde hen aan de Viet Cong beslissend te verslaan in elk gevecht tijdens Operatie Cedar Falls. General Deane’s uitzonderlijke heldenmoed en plichtsbesef kwamen overeen met de beste tradities van de militaire dienst en strekken hem, zijn commando en de Landmacht van de Verenigde Staten tot hoge eer.

Headquarters, U.S. Army, Vietnam, General Orders No. 1853
--
Tweede DSC als Bronze oak Leaf Cluster ontvangen.
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Brigadier General (Brigadier)
Eenheid:
173rd Airborne Brigade "Sky Soldiers", II Field Force Vietnam, U.S. Army
Toegekend op:
26 oktober 1967
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika, daartoe gemachtigd door het besluit van het Congres van 9 juli 1918, heeft het genoegen een Bronze Oak Leaf Cluster in plaats van een tweede Army Distinguished Service Medal toe te kennen aan Brigadier General John Russell Deane, Jr. (ASN: 0-24835), United States Army, wegens uitzonderlijk waardevolle diensten verleend aan de Regering van de Verenigde Staten in een positie met grote verantwoordelijkheid als bevelvoerend generaal van de 173d Airborne Brigade (Separate) in de Republiek Vietnam in de periode van november 1966 tot augustus 1967.

Department of the Army, General Orders No. 46
Rang:
Brigadier General (Brigadier)
Eenheid:
173rd Airborne Brigade "Sky Soldiers", II Field Force Vietnam, U.S. Army
Aan Brigadier General John Russell Deane Jr. (ASN: O-24835) is een tweede Bronze Oak Leaf Cluster in plaats van een derde Army Distinguished Service Medal wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten verleend aan de Regering van de Verenigde Straten in een positie met grote verantwoordelijkheid van 1975 tot 1977
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Brigadier General (Brigadier)
Eenheid:
173rd Airborne Brigade "Sky Soldiers", II Field Force Vietnam, U.S. Army
Aanbeveling:
Brigadier General John Russell Deane, Jr. (ASN: 0-24835), United States Army, werd onderscheiden met een Bronze Oak Leaf Cluster in plaats van een tweede Silver Star wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid in het kader van militaire operaties tegen de vijand, dienend als Assistant Division Commander, 1st Infantry Division, en later als Commanding General, 173d Airborne Brigade (Separate), in de Republiek Vietnam."

Tweede SSM als Bronze Oak Leaf Cluster ontvangen
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Brigadier General (Brigadier)
Eenheid:
173rd Airborne Brigade "Sky Soldiers", II Field Force Vietnam, U.S. Army

Derde SSM als Bronze Oak Leaf Cluster ontvangen
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Koreaanse Oorlog (1950-1953)
Rang:
Colonel (Kolonel)
Eenheid:
Military Armistice Commission Korea, United Nations Command, United Nations
Aanbeveling:
Aan Colonel (Infantry) John Russell Deane, Jr. (ASN: 0-24835), United States Army, werd een Legion of Merit uitgereikt wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten, dienend bij de ontwapeningscommissie in Korea van 1953 tot 1954.
Legion of Merit - US Military
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Brigadier General (Brigadier)
Eenheid:
Assistant Division Commander, HQ, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Aanbeveling:
Aan Colonel (Infantry) John Russell Deane, Jr. (ASN: 0-24835), United States Army, werd een Bronze Oak Leaf Cluster in plaats van een tweede Legion of Merit uitgereikt wegens uitzonderliojk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten, dienend als Assistant Division Commander, 82d Airborne Division, in de Dominikaanse Republiek van 1965 tot 1966.

Tweede LoM als Bronze Oak Leaf Cluster ontvangen
Legion of Merit - US Military
Periode:
Vietnam Oorlog (1955-1975)
Rang:
Brigadier General (Brigadier)
Eenheid:
173rd Airborne Brigade "Sky Soldiers", II Field Force Vietnam, U.S. Army
Aanbeveling:
Aan Brigadier General John Russell Deane, Jr. (ASN: 0-24835), United States Army werd een Distinguished Flying Cross uitgereikt wegens buitengewone prestaties in de lucht, dienend als Assistant Division Commander, 1st Infantry Division, en later als Commanding General, 173d Airborne Brigade (Separate), in de Republiek Vietnam.

Distinguished Flying Cross (DFC)
Command Pilot Wing

Bronnen

Foto's