TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lake, Roy Cyril

Dienstnummer:
172749
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Roy Lake in vliegtuig

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Flight Lieutenant (Waarnemend Kapitein-vlieger)
Eenheid:
No. 9 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
30 januari 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Catechism
"Deze vliegeniers hebben elk een groot aantal operationele missies gevlogen waarbij ze de de hoogste norm van scherpte en vastberadenheid getoond. In november 1944 namen zij deel aan de beslissende aanval op het Duitse oorlogsschip Tirpitz, een doel dat ze allen al eerder hebben aangevallen. In deze aanval werd het slagschip tot zinken gebracht. Het behaalde succes is het grootste krediet van de inspanningen van deze vliegeniers die in hun verschillende capaciteiten als piloten, navigators en bombardiers vaardigheid, moed en resolutie van een hoge orde getoond."
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
Eenheid:
No. 9 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
22 mei 1945
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Deze officier, die nu aan zijn tweede operationele tour bezig is, heeft enkele van de zwaarst verdedigde doelen aangevallenm. Bij diverse gelegenheden is hij geselecteerd om tijdens operaties bij daglicht eem verantwoordelijke rol te spelen. Tijdens een operatie werd F/Lt Lake’s toestel door drie Junkers Ju 88s tegelijk aangevallen maar door knap stuurwerk en met een goed samenwerkende bemanning, werd een van de vijandelijke toestellen neergeschoten. Deze officier heeft tegenover de vijand steeds een gezonde vechtlust, moed en vastberadenheid getoond.

Tweede DFC als gesp ontvangen.

Bronnen

Foto