TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pine-Coffin, Richard Geoffrey "Wooden Box"

Geboortedatum:
2 december 1908 (Devonshire, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
28 februari 1974 (Gosport/Hampshire, Verenigd Koninkrijk)
Dienstnummer:
40705
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Colonel Richard Pine-Coffin speelde een belangrijke rol in de velen operaties van de Britse luchtlandingseenheden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij verdiende zijn strepen in Noord-Afrika, Frankrijk en later in Duitsland. Ook na de oorlog bleef Pine-Coffin in dienst en werd hij o.a. ingezet in de Malayan Emergency.

Militaire carriere:
1928: Second lieutenant
1931: Lieutenant
1938: Captain
1939: Major (war substantive)
1942: Temporary lieutenant-colonel
Augustus 1945: Major (substantive)
3 juli 1948: Lieutenant Colonel (substantive)
20 december 1958: Colonel (honorary) - pensioen

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
3rd Parachute Battalion, 1st Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
23 september 1943
Aanbeveling:
Wegens verdiensten in Noord-Afrika.
Deze officier heeft gedurende de hele campagne zijn bataljon vaardig en dapper aangevoerd en met zijn voorbeeld is hij een inspiratie voor alle rangen geweest. Gestart in Engeland, heeft hij zijn eenheid met de grootst mogelijke dapperheid geleid tijdens de afsprong naar het vliegveld van Bone. Hij heeft zich in januari 1943 tijdens de slag om Green Hill (sector Sedjenane) onderscheiden terwijl hij onder commando van 36 Brigade stond, hij heeft complimenten gekregen van zijn commandant voor zijn grote plichtsbesef en zijn gedurfde verkenningen. Op 26 februari bij Bou Ararda voerde hij zijn bataljon dapper aan tijdens de geslaagde verdediging van de sector waarbij enorme verliezen aan de vijand werden toegebracht en veel gevangenen gemaakt. Toen de Brigade in de sector Tamera actief was onderscheidde hij zich weer door het omgaan met zijn bataljon tijdens vijandelijke en onze eigen aanvallen.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
7th (Light Infantry) Parachute Battalion, 5th Parachute Brigade, 6th Airborne Division, British Army
Toegekend op:
31 augustus 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Deadstick
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Voor zijn leiding tijdens de verdediging van de Pegasusbrug over het Kanaal van Caen op 6 juni 1944.
Lieutenant-colonel Pine-Coffin landde op 6 juni 1944 met zijn bataljon achter de vijandelijke linies. Hij voerde het commando over het westelijke bruggenhoofd aan het Kanaaal van Caen bij Benouville. Zijn bataljon behield dit bruggenhoofd 21 uur lang tegenover een overmacht waaronder zelfrijdend geschut totdat ze uiteindelijk werden afgelost door de invasietroepen. Hij toonde gedurende de hele operatie grote moed, koelbloedigheid, leiderschap en vaardigheid en was een inspiratie voor iedereen onder zijn commando.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
7th (Light Infantry) Parachute Battalion, 6th Airlanding Brigade, 6th Airborne Division, British Army
Toegekend op:
21 juni 1945
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Ter erkenning van moedige en waardevolle diensten in noordwest Europa.
Op 27 maart 1945 liep Pine-Coffin ernstige verwondingen op in zijn gezicht tijdens de slag om Hamminkeln. Desondanks weigerde hij zijn post te verlaten en bleef zijn mannen aanmoedigen met het gevolg dat het bataljon alle Duitse tegenaanvallen afsloeg.
Tijdens de luchtlandingsoperaties voor het oversteken van de Rijn op 24 maart 1945 landde Lt-col Pine-Coffin met zijn bataljon in de buurt van Hamminkeln. Zijn taak was het behouden van een dekkende positie en het beschermen van het landingsgebied terwijl de rest van het bataljon de hoofddoelen veiligstelde.
De landingen vonden plaats onder zeer zware tegenstand van flak en grondverdediging. De posities die door Lt-col Pine-Coffin moesten worden bezet waren in handen van sterke vijandelijke troepen gesteund door 88mm geschut.
Met opmerkelijk leiderschap en vaardigheid verzamelde hij zijn troepen en leidde zijn bataljon naar hun doelen, het zware vuur en zijn eigen veiligheid negerend. Tijdens dit treffen raakte hij ernstig gewond in zijn gezicht maar hij weigerde zijn post te verlaten om behandeld te worden en bleef vrijelijk in de omgeving rondlopen, moedigde zijn mannen aan en stelde hun posities bij.
Aangespoord door het uitmuntende voorbeeld en de moed van hun kolonel, behield het bataljon zijn geïsoleerde positie tegenover sterke tegenaanvallen totdat het doel van de brigade volledig veilig was gesteld en verzekerd waarna hij bevel zich daarop terug te trekken wat hij met succes deed en een groot aantal gevangenen mee terug nam.
Het uitmuntende leiderschap en de moed van Lt-col Pine-Coffin hebben een vitale rol gespeeld in het succes van de operaties van de Brigade.

Tweede DCO ontvangen als gesp.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
7th (Light Infantry) Parachute Battalion, 5th Parachute Brigade, XXXIV Corps, British Army
Toegekend op:
19 september 1946
Uitgereikt voor:
Operatie Zipper
Mentioned in Dispatches
Voor verdiensten in Birma.
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
1st Battalion The Devonshire Regiment
Toegekend op:
13 december 1949
Voor verdiensten in de Malayan Emergency, tussen 1 januari 1949 en 30 juni 1949.
Mentioned in Dispatches

Bronnen