TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Campbell, John Davies

Geboortedatum:
11 november 1921 (Monasterevan/Co Kildare, Ireland)
Overlijdensdatum:
30 juli 2015 (Ludlow/Shropshire, Verenigd Koninkrijk)
Dienstnummer:
203424
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

20 juli 1941: 2nd Lieutenant Argyll & Sutherland Highlanders

6 September 1977 Her Majesty's Consul-General at Naples
1 March 1980: Her Majesty's Consul-Genera] for the Regions of Campania, Basilicata, Calabria, Apulia, and Sicily (including the Sicilian Islands, to reside at Naples

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Captain (Waarnemend Kapitein)
Eenheid:
1 Demolition Squad, PPA
Toegekend op:
21 juni 1945
Aanbeveling:
Op 1 december 1944 had Captain J.D. Campbell bevel gekregen de laatste vijandelijke versterking ten zuiden van Fiume Uniti in te nemen, een huis genaamd Caserma dei Fiume Uniti. In de nacht troik hij op aan het hoofd van een groep van zes man door moerassig gebied over een afstand van ongeveer 10 kilometer, wadend door borstdiep water. Bij het aanbreken van de dag verborgen ze zich, koud en moe in een houten schuur op ongeveer 25 meter volkomen open terrein van de vijandelijke versterking; opeens kwam er een Duitse hond aan maar een blikje vlees was net voldoende om hem rustig te houden.
Na een uur te hebben gewacht op een gunstige gelegenheid besloot Captain Campbell het huis, dat op een hoge betonnen fundering was gebouwd, te bestormen. In het volle zicht van de vijand leidde hij zijn mannen in looppas naar de draadversperring, nam de enige weg naar het huis, trapte de deur in en voordat de vijand in actie kon komen nam hij vrijwel alleen 11 man gevangen met al hun uitrusting waaronder drie lichte mitrailleurs. Kalm blijvend na zijn succes slaagde hij erin zijn 11 gevangenen af te voeren zonder de aandacht te trekken van de vijand in een huis 350 meter verderop; daarna bezette hij het huis en nam defensieve maatregelen..
In de avond van dezelfde dag, nog steeds met zijn – nu zeer vermoeide - kleine ploeg lokte hij twee niets vermoedende vijandelijke patrouilles in een hinderlaag, nam nog vier man gevangen en doodde nog eens zes vijanden waaronder twee officieren.
Dit wapenfeit is een van de beste voorbeelden van moed, leiderschap en discipline van een officier. Voor zijn medeofficieren en zijn mannen is en zal een dergelijke actie altijd gedurfd zijn en moeilijk te bereiken.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
1 Demolition Squad, PPA
Toegekend op:
18 oktober 1945
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Op 23 april 1945 bij Massa Fiscaglia in Italië kreeg Captain Campbell informatie over 40 Duitsers die een boerderij verdedigden. De informatie benadrukte dat het vijandelijke troepen waren en dat ze over diverse mitrailleurs en pantservuisten beschikten. Hij achtte het risico van een frontale aanval met zijn hele peloton te groot en besloot de boerderij met slechts twee bewapende jeeps aan te vallen. Bij vol daglicht en in het volle zicht van de vijand stoven beide jeeps de weg af, verrasten de vijand met hun verwoestende vuur en hun durf, reden dwars door de eerste vijandelijke post heen en kwamen midden tussen de vijanden terecht; ze doodden acht man, verwondden er 10 en namen de rest gevangen. Op de 29ste zag Captain Campbell bij Vogonovo een 88mm kanon dat Padua beschoot en hij besloot het aan te vallen. Via een zijweg reed hij het dorp in, viel het geschut al vurend aan en veroverde het onbeschadigd, inclusief de volledige bemanning, de waarnemer, munitie en drie vrachtwagenladingen benzine en voorraden.

Tweede MC toegekend als gesp.
Rang:
District Officer
Eenheid:
Mathira Division, Kenya
Toegekend op:
1 januari 1957

Civil Division
Member of the Order of the British Empire (MBE)
Toegekend op:
20 oktober 1980
Commander of the Royal Victorian Order (CVO)
Rang:
Consul-General
Eenheid:
Naples
Toegekend op:
13 juni 1981
Commander of the Order of the British Empire (CBE)
Commendatore della Ordine al Merito della Repubblica Italiana

Bronnen

Foto