TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Baissac, de, Claude Marie Marc Boucherville

Geboortedatum:
28 februari 1907 (Curepipe/Mauritius, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
22 december 1974 (Aix-en-Provence, Frankrijk)
Dienstnummer:
P/236280
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Claude de Baissac, (schuilnamen Boucherville, Claude, Denis, Michel, Jacques, Clement Bastable, Scientist), geboren in Mauritius was een agent van de S.O.E. (Special Operations Executive). Hij zette tussen augustus 1942 en maart 1943 de belangrijke Franse verzetsorganisatie Scientist in Bretagne en in het zuiden van Frankrijk op. Zijn oudere zuster Lise was ook een S.O.E. agent.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
11 november 1943
Aanbeveling:
Major De Baissac werd op 30 juli 1942 boven Frankrijk afgeworpen. Hij raakte bij de landing gewond maar zo gauw hij was hersteld, begon hij met de uitvoering van zijn missie: het opbouwen van een verzetsorganisatie in bezet gebied en het voorbereiden van de ontvangst van voorraden per parachute.
Ondanks het feit dat het gebied waarin hij werkte onder streng toezicht stond van Duitse troepen en de Gestapo slaagde Major De Baissac erin een zeer sterke organisatie op te bouwen die nu het hele vroegere bezette gebied bestrijkt vanaf de Loire tot de Pyreneeën met subgroepen in Parijs en in het noordwesten.
In mei 1943 keerde hij naar dit land terug om verslag uit te brengen en instructies te ontvangen. Hij werd een tweede keer boven Frankrijk gedropt om zijn werrk voort te zetten. In de tijd dat Major De Baissac actief was heeft hij ongeveer 100 zendingen van voorraden per parachute geregeld en ontvangen.
Inlichtingen ontvangen door zijn organisatie betreffende blokkade brekers opererend vanuit Bordeaux zijn hoog gewaardeerd door het Ministerie van Economische Oorlogvoering. De Admiraliteit heeft ook waardering uitgedrukt over deze inlichtingen die zij hoog inschatten.
Major De Baissac heeft bewezen hoge kwaliteiten van leiderschap te bezitten. Zijn persoonlijke moed wordt bewezen door het feit dat hij onder zeer gevaarlijke omstandigheden zijn werk heeft gedaan, opgejaagd door de Gestapo maar ondanks alles heeft hij een jaar lang zijn werk onafgebroken kunnen doen.
Hij heeft een fraai voorbeeld gesteld voor degenen die onder hem werkten en hij is persoonlijk verantwoordelijk voor de grote verzetsorganisatie die hij met succes heeft opgebouwd.
Ik adviseer dat hem de D.S.O. wordt toegekend.
Was getekend: Gubbins, Major general.

Ooorspronkelijk aanbevolen voor een MC maar opgewaardeerd naar een DSO.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
28 februari 1946
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Deze officier voltooide twee missies in Frankrijk. Bij het beëindigen van zijn eerste missie werd hij onderscheiden met de D.S.O. Deze aanbeveling betreft zijn tweede missie.
Major de Baissac werd in februari 1944 voor de tweede keer boven Frankrijk gedropt om in Normandië een netwerk op te zetten. Met veel deskundigheid vormde hij groepen in diverse gebieden, in het bijzonder in de departementen Orne, Calvados, Mayenne en Île et Vilaine. Door zijn efficiëncy bij het regelen van de opvang van parachute zendingen was hij in staat zijn groep voldoiende te bewapenen en tegen D-Day had hij al een kleinschalige maar efficiënte sabotage en guerilla organisatie klaar staan.
Na D-Day speelden de groepen van De Baissac een belangrijke rol bij het verstoren van vijandelijke verplaatsingen naar het front in Normandië door het opblazen van spooorwegen, het afsnijden van telefoonverbindingen en het lokken van konvooien Duitse vrachtwagens in hinderlagen. Zijn groepen leverden ook belangrijke inlichtingen over vijandelijke opstellingen, troepenverplaatsingen en locaties van diverse Duitse veldhoofdkwartieren die De Baissac regelmatig per radio naar Engeland stuurde en daarmee de R.A.F. in staat stelde direct actie te ondernemen. Hij leverde ook veel steun aan een Britse officier die een keten opzette waarlangs mannen individueel de vijandelijke linies konden passeren naar de Geallieerde troepen en ze bij hun tocht te begeleiden. Vanwege de contacten en adviezen die De Baissac leverde was deze missie zeer succesvol.
De Baissac nam zelf ook deel aan gevechten tegen de vijand en onderscheidde zich door zijn moed en leiderschap.
Op een nacht in midden juli 1944 ontving hij een zending voorraden uit Engeland die van vitaal belang waren voor de Maquis in het gebied en voor een sectie van het 1st S.A.S. Regiment. Terwijl de voorraden nog werden gedropt, werd het ontvangst comité gestoord door een Duitse patrouiulle. Hoewel sterk in de minderheid en met lichte wapens besloot De Baissac het gevecht tegen de vijand aan te gaan. Gedurende de actie die volgde stelde hij een voorbeeld van hoogste moed. Met zijn leiderschap, enthousiasme en moed spoorde hij zijn handjevol mannen zo goed aan dat de patrouille na 20 minuten gedwongen was zich terug te trekken met achterlating van veel doden en gewonden.
On another occasion Major de Baissac had established his H.Q. on the 1st floor of a house together with a small store containing wireless sets and arms, when the Germans occupied the ground floor. Major de Baissac realised that a single mistake would imperil the life of himself and his party and the security of the whole Maquis Organisation in the area. In spite of this Major de Baissac remained where he was and took advantage of the situation to obtain valuable information regarding enemy weapons.
Bij een andere gelegenheid had Major de Baissac zijn hoofdkwartier gevestigd in een huis met ook een kleine voorraad van radio’s en wapens toen de Duitsers de begane grond bezetten. Major de Baissac realiseerde zich dat de kleinste fout leven van hemzelf, dat van zijn ploeg en de veiligheid van de Maquis organisatie in het hele gebied in gevaar kon brengen. Ondanks dat bleef hij waar hij was en maakte gebruikl van de situatie om waardevolle inlichtingen te verkrijgen betreffende vijandelijke wapens.
Een officier van de S.A.S., die in juli en augustus in het gebied werkte, prees het werk van De Baissac met de volgende woorden:
Door zijn energie en onvermoeibare volharding, in combinatie met zijn uitzonderlijk nauwkeurige voorbereiding en organisatietalent heeft hij ongetwijfeld een groot aandeel gehad in de opmars van de Amerikanen door het departement Mayenne. Hij droeg grote verantwoordelijkheden en moest vele moeilijke beslissingen nemen. Ik weet zeker dat hij driemaal zijn leven waagde en een aanzienlijk aantal vijanden voor zijn rekening nam. Hij was steeds zonder vrees en toonde totale minachting voor zijn eigen veiligheid.
Wegens zijn grote moed en fraaie staat van dienst wordt aanbevolen Major de Baissac te onderscheiden met een gesp op zijn D.S.O.

Tweede DSO toegekend als gesp.

Bronnen

Foto