TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vaillant de Guélis, de, Jacques Theodore Paul

Geboortedatum:
6 april 1907 (Cardiff/Glamorgan, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
7 augustus 1945 (Lichfield, Verenigd Koninkrijk)
Begraven op:
Oorlogsgraven van het Gemenebest Cathays Cemetery
Vak: I. Graf: 22E.
Dienstnummer:
184312
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Militaire carriere:
18 april 1941: Lieutenant without pay and allces.
?: Captain
?: Major

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
9 augustus 1945

Appointment to be dated 9th March, 1942.
Member of the Order of the British Empire (MBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
21 februari 1946
Aanbeveling:
Deze officier werd drie keer afgeworpen, de eerste keer boven Frankrijk in 1941 voor een belangrijke verbindingsmissie met al aanwezige agenten. Hij legde een aantal nieuwe contacten, bereidde de weg voor extra organisatoren die uit Engeland moesten worden gestuurd en trof voorbereidingen voor een infiltratie vanuit zee aan de Rivièra. Hij leverde destijds bij zijn terugkeer belangrijke rapporten in over de situatie in Frankrijk. Voor dit werk werd hij onderscheiden met een M.B.E.
Later werd hij overgeplaatst naar Noord-Afrika om een sectie op te zetten die in Frankrijk zou gaan werken. Hij meldde zich als vrijwiliger om boven Corsica te springen waar hij meeging met een bataljon dat daar binnenviel en onderscheidde zich door heldhaftig optreden. Na beëindiging van deze campagne keerde hij naar Engeland terug en meldde zich in 1944 vrijwillig voor een nieuwe missie.
Hij sprong in juli 1944 boven Frankrijk als leider van een inter-geallieerde missie in het departement Corrèze. Door zijn tact en diplomatie knoopte hij uitstekende relaties aan met de plaatselijke verzetsleiders en zijn uitmuntend leiderschap en organisatietalent droegen aanzienlijk bij aan de successen van de F.F.I. in het departement. Hij regelde een aantal parachute drops waaronder een overdag en stelde zich bij talloze gelegenheden opzettelijk bloot aan levensgevaar om het succes van de dropping te verzekeren. Hij zette een medische dienst op om gewonden van de F.F.I. te verzorgen en dat bleek van onschatbare waarde.
Hoewel zijn missie voornamelijk verbindings- en bestuurswerk betrof, lag Major de Guélis vaak onder vijandelijk vuur en hij speelde een dappere en opmerkelijke rol tijdens de gevechten in Egletons, half augustus toen het Duitse garnizoen zich had teruggetrokken in de École Nationale, een nieuw gebouw van gewapend beton dat in een waar fort was veranderd. Omdat onderhandelingen over overgave mislukten waren de belegerende troepen van de F.F.I. onderhevig aan intensieve bombardementen en aanvallen met mitrailleurs. Terwijl dit beleg voortduurde, ging De Guélis naar Ussel langs wegen vol met Duitsers met verse voorraden granaten, Brens en munitie om de verzetsmensen te helpen die een ander garnizoen hadden ingesloten. Toen hij ontdekte dat het gevecht daar net was afgeloepn ging hij eerst naar zijn veldhospitaal en daarna naar Egletons terug waar het beleg was opgeheven vanwege de aankomst van Duitse versterkingen. Niettemin, overtuigd als hij was van de noodzaak om de Duitsers eruit te krijgen, slaagde hij erin steun van de R.A.F. te krijgen. Er werden 18 Mosquito`s gestuurd om het versterkte garnizoen aan te vallen waardoor het de stad moest verlaten. Hij kon daarna voortdurend storende acties opzetten waardoor de zich terugtrekkende vijand ernstige veliezen leed.
Voor zijn dappere leiding, opmerkelijke organisatietalent en plichtsbesef wordt geadviseerd hem voor te dragen voor toekenning van het Military Cross.
Nadat deze aanbeveling was opgesteld, werd bekend dat Major de Guélis in een hospitaal in Engeland was overleden.

WO 373/100/751 - postuum toegekend
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
4 oktober 1947
Uitgereikt voor:
Operatie Jericho
Croix de Guerre (1939-1945)
Aanbeveling:
Heeft talloze missies in Frankrijk en Italië voltooid. Sprong op 9 juli bij Corrèze en raakte gewond tijdens de operatie bij Tilleul.
Op 17 en 18 augustus heeft hij actief deelgenomen aan de slag bij Egletons (Corrèze).


Met Zilveren Ster.
Opgesteld door Colonel Rivier,commandant van het 5ième Region F.F.I.
Getekend op 4 oktober 1947 door Captain Guery, Chef de la Section Cchancellerie du Cabinet de l'Etat-major de la Defense Nationale.

Bronnen