TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lawrence, Stanley C.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
822nd Bombardment Squadron, 38th Bombardment Group, U.S. Army Air Forces
Aanbeveling:
Wegens waardevolle prestaties tijdens een vlucht boven de Bismarckzee bij New Britain op 1 december 1942

Bijzonderheden:
Deze B-25 was een van de zes die een bombardement op een vijandelijk konvooi uitvoerden dat uit vier destroyers bestond. De bommenwerpers werden door 12 vijandelijke Zero’s onderschept die zich concentreerden op frontale aanvallen op de voorste sectie van drie bommenwerpers. Het bombardement werd echter voortgezet ondanks het zware vuurgordijn van de vier oorlogsschepen en de voortdurende aanvallen van de vijandelijke jagers en er werden tenminste één voltreffer en drie missers op het voorste schip van het konvooi geplaatst.
Alle drie bommenwerpers van de voorste sectie werden door de kanonnen van de Zero’s beschadigd, een ervan vloog in brand en stortte neer. De andere vleugelman werd zo zwaar door de vijand beschadigd dat hij het gevecht moest afbreken.
Terwijl de Zero’s bleven aanvallen besloot de bemanning van het voorste toestel vaart te minderen om het lamgeschoten vliegtuig te beschermen en leidden de sectie bekwaam terug naar de basis, gebruikmakend van de beschikbare bewolking. Twee van de onderscheppende jagers werden vernietigd en er werden treffers geplaatst op nog eens drie vijandelijke jagers. De moed, de bekwaamheid en het plichtsbesef, getoond door deze bemanningsleden zijn het vermelden waard.
Air Medal (AM)

Bronnen

Foto