TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Carter, Charles Binden

Geboortedatum:
3 september 1919 (Belfast/Noord-Ierland, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
25 september 1944 (Arnhem, Nederland)
Begraven op:
Gedenkplaats Vermiste Vliegeniers Runnymede
Dienstnummer:
1151995 (NCO)/132348 (Officer)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Op 25 september 1944 deed Carter dienst aan boord van de Mitchell FW 194 tijdens een aanval op Arnhem in Nederland. Andere toestellen van 98 Squadron zagen dat Carter’s toestel boven het doel werd aangevallen en later dat het in brand stond. Carter kwam om het leven toen zijn toestel in Arnhem neerstortte achter een hospitaal van het Rode Kruis.
Zijn graf is onbekend.

Bevorderingen:
? Temporary Flight Sergeant
3 september 1942: Pilot Officer on Probation (emergency)
3 maart 1943: Flying Officer on Probation (emergency)
3 september 1944: Flight Lieutenant (war sub)

Gerelateerde video's

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 88 (Hong Kong) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
14 augustus 1942
Aanbeveling:
In juli 1942 was Sergeant Carter marconist/boordschutter van een vliegtuig dat was uitgestuurd om een doel bij Lille aan te vallen. Vanwege het slechte zicht kon het hoofddoel niet worden gevonden en een alternatief doel werd aangevallen ondanks zwaar vuur van de grondverdediging. Tijdens het aanvliegen schakelde Sgt Carter een geschutsopstelling uit maar het toestel werd herhaaldelijk getroffen door licht luchtafweervuur. Door een granaat die in zijn koepel terecht kwam, raakte Sgt Carter gewond aan zijn rechterhand en arm, deed ook een Very fakkel ontploffen en er ontstond brand in een munitiebak. Ondanks zijn verwondingen bleef Sgt Carter de vijand bestrijden met nauwkeurig vuur op zijn geschutsopstellingen. Toen het vliegtuig vrij vloog van het vuur bluste Sgt Carter het brandje in de romp van het toestel en bleef zijn geschut bedienen. Met zijn zuivere schieten droeg deze man aanzienlijk bij aan het succes van de operatie. Hij heeft veel vluchten gemaakt en heeft altijd een hoge graad van efficiëncy bereikt
Distinguished Flying Medal (DFM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flying Officer (1e Luitenant-vlieger)
Eenheid:
No. 107 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
25 januari 1944
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Bij het passeren van de kust van bezet gebied werd zijn formatie door vijandelijke jagers aangevallen en die aanvallen gingen gedurende de hele vlucht naar het doel door. F/O Carter’s aanwijzingen voor ontwijkende actie voorkwamen vijandelijke aanvallen zodat zijn toestel onbeschadigd bleef en het bombardement voorspoedig verliep. Bij andere gelegenheden, tijdens het leiden van vliegtuigen of formaties was hij met zijn aanwijzingen en vuurleiding grotendeels verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn eigen toestel als die van andere deelnemende bemanningen. F/O Carter heeft in dit squadron een norm gesteld die een grote aanwinst is geweest voor het ontwikkelen van het moreel en ook voor het op hoog niveau handhaven van deskundigheid van de boordschutters. Vanwege zijn kalmte, moed en efficiëncy acht ik hem waardig voor de uitgestelde toekennig van het D.F.C.

Zijn medaille werd door King George VI op dinsdag 9 april 1946 uitgereikt aan zijn weduwe op Buckingham Palace.

Bronnen

Foto