TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Townsend, William Clifford

Geboortedatum:
12 januari 1921 (Gloucestershire)
Overlijdensdatum:
9 april 1991
Dienstnummer:
656738 (NCO)/145795 (Officer)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Tijdens de beroemde Dam Buster aanval was Townsend gezagvoerder van Lancaster ED-886 met de roepnaam AJ-O voor Orange.
F/Sgt Townsend vloog met zijn toestel en bemanning in de derde golf van de beroemde aanval. Nadat de eerste twee dammen doorbroken waren (de Mohne- en de Ederdam) kreeg O voor Orange de taak de Ennepedam aan te vallen. Omdat er geen luchtafweer was hadden ze de tijd om drie proef runs te maken voordat ze hun bom losten maar de dam werd niet beschadigd.
Omdat hij door acties van de vijand gedwongen was op boomtop hoogte te vliegen was zijn Lancaster de laatste die terugkeerde. Hij zwoegde op drie motoren terug naar huis. Voor zijn dappere optreden tijdens de aanval werd hij onderscheiden met de Conspicuous Gallantry Medal. Bill Townsend werd later bevorderd tot Flight Lieutenant.
Hij was leerling geweest in Monmouth en studeerde na de oorlog aan het Lincoln College in Oxford. Na zijn studie werd hij zakenman en ambtenaar.
F/Lt Townsend overleed in april 1991. Bij zijn crematie brachten Tornado’s van No 617 Squadron hem een eresaluut.

Bevorderingen:
? Sergeant
16 maart 1943: Pilot Officer on Probation (emergency)
16 september 1943: Flying Officer on Probation (war sub)
16 maart 1945: Flight Lieutenant (war sub)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 49 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
14 mei 1943
Aanbeveling:
Sgt Townsend heeft deelgenomen aan aanvallen op doelen in Italië, noord Frankrijk en Duitsland; bovendien heeft hij diverse vluchten gemaakt voor het leggen van mijnen.
Bij een gelegenheid, op de uitvlucht naar Düsseldorf viel een motor van zijn vliegtuig uit maar Sgt Townsend vervolgde zijn vlucht, bombardeerde later het doel met succes en vloog het toestel veilig naar dit land terug.
Distinguished Flying Medal (DFM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Sergeant (Sergeant-vlieger)
Eenheid:
No. 617 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
28 mei 1943
Uitgereikt voor:
Operatie Chastise
Conspicuous Gallantry Medal (CGM)
Voordracht:
"In de nacht van 16 mei 1943 had een aanvalsmacht van Lancaster bommenwerpers de opdracht om de Möhne-, Eder- en Sorpedammen in Duitsland aan te vallen. De operatie die zeer moeilijk en gevaarlijk was, vereiste een grote vaardigheid, dapperheid en een nauwe samenwerking tussen de bemanningen van de betrokken vliegtuigen. Niettemin werd er aan de vijand een rake klap uitgedeeld door een succesvolle bres in de Möhne- en Ederdammen te slaan. Dit voortreffelijke succes weerspiegelt de hoogste eer die de pogingen van de volgende personeelsleden ten deel vallen die bij de operatie in diverse hoedanigheden als bemanningsleden deelnamen."

Bronnen

Foto