TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Craston, Reginald Sharpe

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Kapitein R.S. Craston, koopvaardij, overleefde 13 dagen in een open sloep en voer die naar Brazilië. Dat was nadat zijn schip, het ss Ena de Larrinaga in april 1941 was getorpedeerd en gezonken. In februari 1942 werd zijn schip, het ss Ocean Ventura getorpedeerd en zonk. Daarna overleefde hij nog een torpedering, dit keer van het ss Ocean Courier door een E-boot terwijl hij de operaties in Normandië in 1944 ondersteunde.
Kapitein Craston bleef de rest van de oorlog bij de koopvaardij en was in actieve dienst tijdens de Koreaanse oorlog. Hij ging in de jaren 60 met pensioen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
s.s. Ena de Larrinaga, British Merchant Navy
Toegekend op:
2 december 1941
Aanbeveling:
Het schip werd ‘s nachts getorpedeerd en zonk in 15 minuten. De kapitein gaf bevel naar de sloepen te gaan en zich gereed te houden. Daarna doorzocht hij het schip en stapte net voor het schip zonk in een van de sloepen. De sloepen bleven de hele nacht bij elkaar. Toen het ochtend werd besloot de kapitein koers te zetten naar een eiland ongeveer 800 kilometer ver. De bemanning werd verdeeld, 19 man per sloep. Na vijf dagen varen werd een van de sloepen door een schip opgepikt. Op de 11de dag zag de kapitein het eiland maar vanwege de wind, de zeegang en de stroming kon hij het niet bereiken. Hij zette toen koers naar het vasteland op 320 kilometer afstand en bereikte het twee dagen later. De kapitein stelde een mooi voorbeeld. Zijn autoriteit bleek uit de organisatie en discipline die heersten bij het verlaten van het schip en gedurende de 13 dagen durende reis in de sloep. Met zijn moed en goede zeemanschap redde hij de levens van zijn kameraden.

Military Division
Officer of the Order of the British Empire (OBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Master (Kapitein)
Eenheid:
s.s. Ocean Venture, British Merchant Navy
Toegekend op:
13 april 1943
King's/Queen's Commendation for brave conduct
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
s.s. Ocean Courier, British Merchant Navy
Toegekend op:
24 april 1945
King's/Queen's Commendation for brave conduct
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "FRANCE AND GERMANY"-gesp.
Atlantic Star

Bronnen

Foto