TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Watkin, Cyril Frederick

Dienstnummer:
856967
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Cyril Watkin kwam uit het Custom House in Londen en na te hebben gewerkt als loodgieter ging hij als beroeps in het Britse leger; tegen 1940 had hij al vier jaar dienst achter de rug. Tijdens WO 2 diende Watkins als chauffeur en later als Acting Bombardier bij de Royal Artillery. Hij kwam gedurende 1940 in actie in Frankrijk.
Na de val van Frankrijk werd Watkins op 5 juni bij Bapaume krijgsgevangen gemaakt, werd afgevoerd via Amiens naar Doullens en op weg naar Arras ontsnapte hij (zie het rapport van M.I. 9). Watkins is waarschijnlijk in dienst gebleven om nog meer krijgsgevangenen te helpen ontsnappen naar Spanje en bij hun repatriëring en als zodanig viel hij onder het gezag van de Special Operations Executive; hij werd voor zijn BEM voorgedragen door het Ministerie van Bevoorrading, een deknaam voor clandestiene operaties.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Gunner (Soldaat)
Toegekend op:
26 augustus 1941
Wegens het ontsnappen uit gevangenschap en een geslaagde thuisreis

Het rapport van M.I. 9 luidt:
Ik werd op 5 juni 1940 in Achiet bij Bapaume gevangen genomen. We moesten naar Amiens lopen en van daar naar Doullens. Op 18 juni, op weg naar Arras sloop ik uit de colonne, verborg me achter een heg totdat die voorbij was en ging toen op weg naar een kleine boerderij waar ik een oud burgerpak kreeg en wat voedsel. Ik ging verder, kwam op 20 juni door St. Pol, op 21 juni door Boulogne, op 23 juni door Dieppe, op 24 juni door Rouaanen op 26 juni door Beauvais. In de nacht van 28 juni stak ik bij Bourges de demarcatielijn over. Ik kwam op 12 juli 1940 in Marseille aan, vertrok van daaruit op 18 februari 1941 naar Spanje en kwam op 27 februari aan op de Ambassade in Madrid. Van daaruit werd ik op 27 maart voor repatriëring naar Gibraltar gestuurd.
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Bombardier
Toegekend op:
13 juni 1946
British Empire Medal (BEM & EGM)

Bronnen

Foto