TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lovegrove, Hubert

Dienstnummer:
6137165
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Hubert Lovegrove was een van de 15 Britse gevangenen die voor de Duitse invasie naar Rusland ontsnapten. Hij leed vreselijk in handen van de NKVD omdat hij ervan werd beschuldigd een Duitse spion te zijn. Hij moest tweemaal een aantal zaken forceren door in hongerstaking te gaan.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
4th City of Aberdeen Battalion, The Gordon Highlanders
Toegekend op:
4 november 1941
Overgenomen uit het verslag van MI-9:
Cpl Lovegrove was toegevoegd aan C Company HQ of 4 Bn Gordon Highlanders toen ze op 18 mei 1940 bij Asche in België door Duitse troepen werden overmeesterd. Lovegrove en vijf anderen wisten te ontsnappen maar werden verraden en de volgende dag opgepakt. Hij en anderen werden door Brussel en via Nederland naar Stalag VIF in Bocholt gebracht. Na een week in Bocholt werd hij in een veewagen naar Stalag XXA in Thorn gebracht waar hij de eerste tien dagen in het ziekenhuis lag wegens uitputting en verzwakking en een kamer deelde met matrozen van H.M. onderzeeboot Seal. Begin juli werden de krijggevangenen in groepen ingedeeld en Lovegrove kwam bij een ploeg van ongeveer 200 man die naar Grupa werrd gestuurd waar ze een school voor parachutisten bouwden en Lovegrove werkte in zijn oorspronkelijke beroep van sierstucadoor.
Op 28 augustus ontsnapte Lovegrove uit Grupa nadat hij de enige bewaker had neergeslagen en stak de weg over om zich bij Pvt John Finley (Queen’s Royal Regiment) en nog een onbekende soldaat te voegen. Ze hadden een kaart en een kompas dat ze haden gekregen van een Poolse professor die door de Duitsers als arbeider was ingezet. Ze liepen door het terrein naar de Vistula maar de anderen besloten hem niet over te steken en Lovegrove zwom er alleen overheen. Hij bleef twee dagn op een adres in Lwalle dat hem door de professor was gegeven voordat hij verder ging naar Soldau, Groudenz, en Ostrelenka om daarna de rivier de Bug over te steken. Een paar uur nadat hij Rusland was binnen gegaan werd hij door een groep Kozakken opgepakt en verbleef de volgende vijf maanden in een aantal gevangenissen onder afschuwelijke omstandigheden totdat hij in februari naar Smolensk werd overgebracht. Hij bleef tot eind juni in Smolensk waarna hij naar een hotel in Moskou werd gebracht en een week later werd overgedragen aan de Britse Ambassade.
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

Foto