TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Jones, Osmond Luxmoore

Dienstnummer:
946
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Colonel (Waarnemend Kolonel)
Eenheid:
Headquarters, 1st Airlanding Brigade, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
21 oktober 1943
Uitgereikt voor:
Operatie Husky
Aanbeveling:
Colonel Jones landde ongeveer 7 kilometer ten zuiden van het aangewezen landingsgebied in het prikkeldraad dat het strand afsloot. Hoewel hij door Italianen werd aangevallen terwijl hij in het draad vastzat, wist hij zijn kleine ploeg eruit te krijgen met uitzondering van de aalmoezenier en een verbindingsman die gevangen werden genomen.
Hij leidde zijn ploeg, bestaande uit vijf officieren en vijf manschappen het binnenland in richting de brug ten zuiden van Syracuse. Na ongeveer 2,5 uur kwam er een peloton van het Border Regiment bij en de uitgebreide ploeg ging verder. Om ongeveer 08:30 werd duidelijk dat een kustbatterij dicht in de buurt in actie was. Colonel Jones liet zijn mannen halt houden en deed een verkenning; hij kwam terug met een plan om de batterij uit te schakelen die duidelijk op de bij het strand verzamelde schepen vuurde.
De batterij werd met groot succes en zonder eigen verliezen aangevallen. Colonel Jones leidde persoonlijk, zonder acht te slaan op zijn eigen veiligheid, de aanval met als gevolg 45 man gevangen genomen en een aanzienlijk aantal Italianen gedood of gewond. De batterij werd opgeblazen.
De bekwaamheid, vastberadenheid en vechtlust, getoond door deze kleine groep onder leiding van Colonel Jones had tot gevolg dat op een kritiek moment op het strand een uit vijf stukken bestaande kustbatterij werd uitgeschakeld. De actie werd mogelijk gemaakt door Colonel Jones die gedurende de hele tijd zijn mannen het grootste vertrouwen inboezemde. Vervolgens ging Colonel Jones terug naar de brigade en nam het commando over totdat de brigadecommandant arriveerde.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto