TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Young, Sydney Charles Wayman

Overlijdensdatum:
23 september 1944
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Jonkerbos
Vak: 1. Rij: F. Graf: 2.
Dienstnummer:
90837
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie


Op 22 september brak de dag aan met een dichte mist op de Waal. Daarvan gebruikmakend slaagde twee groepen van het 2 Household Cavalry Regiment erin via de Bund naar de Neder Rijn te komen. De derde groep stuitte echter op een vijandelijke tank die het voorste pantservoertuig buiten gevecht stelde en per ongeluk Brigadier Essame in zijn jeep van de weg af reed. Kort daarachter kwam de Vanguard Compagnie, D Compagnie van de 7 Somerset Light Infantry onder commando van Major Sidney Young, gevolgd door de rest van het bataljon. Vijandelijke infanterie en een tank kwamen toen in actie aan de zuidelijke rand van Oosterbeek en nagelden het voorste peloton vast. Major Sidney Young raakte dodelijk gewond tijdens zijn verkenning. Zo stierf een van de beste en dapperste compagniescommandanten van een divisie die zelfs nog gelukkiger dan gewoonlijk was met het hoge moreel van officieren van zijn rang.
Major, Somerset Light Infantry, 7th Bn.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
7th Battalion Somerset Light Infantry (Prince Albert's), 214th Infantry Brigade, 43rd (Wessex) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
19 oktober 1944
Aanbeveling:
Major S.C.W. Young, 7 Somerset Light Infantry. Op 2 juli 1944 leidde deze officier bij Tourville een samengestelde gevechtspatrouille van infanterie, carriers, anti tankgeschut en mortieren om informatie te verzamelen over vijandelijke opstellingen bij Verson en Jemeaux. Gedurende de hele operatie toonde hij groot initiatief en vaardigheid in de omgang met de troepen onder zijn commando, drong 5 kilometer in vijandelijk gebied door en verkreeg waardevolle informatie over verborgen vijandelijke mortier- en mitrailleurstellingen die onze eigen posities hadden bestookt. Naast het verwonden of doden van zes man van de vijand was de patrouille in staat informatie te verstrekken waardoor vervolgens onze troepen in staat waren zich gunstiger op te stellen voor een volgende operatie. Gedurende de hele actie inspireerde hij met zijn vertrouwen en zijn persoonlijke moed zijn mannen tot het met opmerkelijk succes voltooien van een dappere onderneming.
Military Cross (MC)

Bronnen