TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Long, Kenneth Lawrence

Dienstnummer:
Can/R. 159115
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Sergeant
Eenheid:
No. 78 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
7 juli 1944
Aanbeveling:
Deze vliegers waren piloot, boordwektuigkundige en radiotelegrafist van een vliegtuig dat op een nacht in mei 1944 was uitgestuurd om Bourg Leopold aan te vallen. Toen ze op de thuisvlucht de vijandelijke kust passeerden werd het toestel door een jager aangevallen en liep aanzienlijke schade op. Twee motoren vielen uit en er ontstond een uitgebreide brand in de romp. De bommenwerper raakte tijdelijk onbestuurbaar. Op dat moment werd hij geraakt door kogels van een ander vijandelijk toestel. Sergeant Dew raakte ernstig gewond aan zijn voet, heup en arm; Sgt Brown liep ook ernstige verwondingen aan zijn arm en heup op. De situatie was kritiek en hoewel Sgt Long de bemanning opdracht gaf zich klaar te maken om het toestel te verlaten probeerde hij het toestel weer onder controle te krijgen en slaagde daarin.
Ondertussen bestreed Sgt Dew de branden, ondanks hevige pijn en zwakte door bloedverlies en zijn pogingen slaagden; hij slaagde er ook in een van de beschadigde motoren weer te starten. Tegen die tijd kon hij zich niet meer bewegen. Niettemin gaf hij tijdens de rest van de thuisvlucht zijn andere kameraden aanwijzingen voor de noodzakelijke technische taken. Sgt Brown bewees zich ook als een toegewijd bemanningslid want, zo gewond als hij was en hevig pijn lijdend, stond hij erop bij zijn radio te blijven om zijn piloot te helpen bij het koers houden. Uiteindelijk bereikte F/Sgt Long een vliegveld in dit land en maakte een veilige landing. In een moeilijke situatie toonde deze bemanning grote moed, grote bekwaamheid en uithoudingsvermogen. Hun voorbeeld was uitmuntend.

Gelijktijdig toegekend aan Sergeant Dew en Sergeant Brown
Distinguished Flying Medal (DFM)

Bronnen

Foto