TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Elsberg-Kiewied, van, Maria Theresia Catharina

Geboortedatum:
27 november 1920 (Haarlem, Nederland)
Overlijdensdatum:
27 oktober 2010 (Bilthoven, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Marijke Kiewied werd op 27 november 1920 geboren in Haarlem. Op haar 22e, in 1942, slaagde zij voor haar kandidaatsexamen rechten aan de Universiteit in Nijmegen. Op dat moment woonde zij met haar moeder (weduwe) in een huis waar zich ook het slaapadres van een Gelderse verzetsstrijder bevond. Ze boden onderdak aan een leider van de knokploeg en verspreidden illegale krantjes. Na verraad werd het huis door Duitsers binnen gevallen en werden er op de kamer van Marijke blaadjes gevonden van het studentenverzet. Ze deden grondig huiszoeking. Zij was toen alleen met haar moeder in huis.

Uiteindelijk is ze op transport gezet naar Kamp Vught. Na dolle dinsdag werd het kamp ontruimt richting Ravensbruck. Ze werd te werk gesteld bij Siemens en bij Philips. In april 1945 was zij één van de vrouwen die door bemiddeling van het Zweedse Rode Kruis naar Zweden overgebracht konden worden.

Ze herstelde, studeerde in Nijmegen psychologie en huwde later socioloog Geer van Elsberg. Het echtpaar kreeg vijf dochters.

Via uitzending gemist: Andere Tijden; de vrouwen van Ravensbrück, is een interview met haar te zien.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto