TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mayer, Stanley

Dienstnummer:
10402841
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Sergeant (Sergeant-vlieger)
Eenheid:
No. 10 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
2 november 1943
Aanbeveling:
Op een nacht in september 1943 waren deze Warrant Officer en vlieger respectievelijk piloot en boordwerktuigkundige van een vliegtuig dat was uitgestuurd voor een aanval op Hannover. Bij het aanvliegen naar het doel werd het toestel gevangen in zoeklichten en onderworpen aan zeer zwaar luchtafweervuur terwijl het direct daarna werd aangevallen door een vijandelijke jager. Het toestel werd diverse malen geraakt en liep ernstige schade op. Een van de motoren werd in brand geschoten maar met grote koelbloedigheid zette W/O Walker een steile duik in en ontweek zo de jager terwijl door de krachtige wind de vlammen doofden.
Ondertussen was midden in de romp brand uitgebroken. F/Sgt Mayer deed met grote moed en direct heldhaftige pogingen om te voorkomen dat de brand zich uitbreidde. hij slaagde erin de brand onder controle te krijgen voordat hij bedwelmd raakte door de rook. Hij werd in veiligheid gebracht en het vuur werd later geblust. De situatie was zeer ernstig maar daardoor niet afgeschrikt vloog W/O Walker door om zijn bommen op het doel af te werpen. Met vertoon van uitmuntende vliegkunst vloog deze dappere en vastberaden piloot de kreupele bommenwerper naar dit land terug waar hij in zeer slecht weer een veilige landing maakte. Gedurende de thuisvlucht verleende F/Sgt Mayer waardevolle hulp terwijl zijn voorbeeldig optreden tegenover dreigend gevaar boven alle lof was verheven.
Conspicuous Gallantry Medal (CGM)

Bronnen

Foto