TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Petrie, Thomas Parker

Overlijdensdatum:
1974
Dienstnummer:
1070296
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 70 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
4 juni 1943
Aanbeveling:
Op een nacht in april 1943 was deze vlieger piloot en gezagvoerder van een vliegtuig dat was uitgestuurd om een vijandelijk vliegveld aan te vallen. Tijdens het aanvliegen werd het toestel door luchtafweer geraakt maar Sergeant Petrie hield koers en er werd een serie bommen afgeworpen. Bijna direct werd het vliegtuig weer geraakt waardoor het steil dook. Sgt Petrie was ernstig gewond, zijn voet was er bijna afgeschoten terwijl andere bemanningsleden licht gewond waren. Ondanks zijn verwondingen kreeg Sgt Petrie het toestel weer knap onder controle, cirkelde rond en loste de overgebleven bommen op het doelgebied. Nadat er een koers was uitgezet om terug te vliegen werd de gewonde piloot uit zijn stoel gehaald en kreeg eerste hulp terwijl een ander bemanningslid het toestel op koers naar de basis hield.
Toen ze het vliegveld bereikten gaf Sgt Petrie, die gedurende de hele retourvlucht het commando als gezagvoerder had behouden hoewel hij veel pijn leed en verzwakt was door bloedverlies, de bemanning toestemming te springen. Ze kozen er echter voor om te blijven, vertrouwend op zijn deskundigheid om een landing te maken. Door hem in zijn stoel en zijn gewonde voet aan het roerpedaal vast te binden, was Sgt Petrie in staat de besturing over te nemen. Toen ze op 300 voet het land naderden raakte de brandstof op maar er werd een geslaagde noodlanding gemaakt. Deze dappere vlieger toonde grote moed en kracht volgens de hoogste tradities van de R.A.F.
Conspicuous Gallantry Medal (CGM)

Bronnen

Foto