TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Keen, Geoffrey Frank

Geboortedatum:
26 maart 1916 (Chesham/Buckinghamshire, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
2 oktober 1992
Dienstnummer:
923049
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 51 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
30 januari 1942
Aanbeveling:
Tijdens de vele vluchten waaraan deze radiotelegrafist heeft deelgenomen, sommige van extreem lange afstand, heeft hij hoge kwaliteiten van moed en vastberadenheid getoond. Zijn technische deskundigheid ligt op een hoog peil en bij een gelegenheid, na een vlucht naar Stuttgart, was hij met zijn vasthoudendheid om per radio hulp te krijgen geheel en alleen verantwoordelijk voor de veilige terugkeer van het toestel nadat het volledig uit de koers was geraakt.
Distinguished Flying Medal (DFM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Sergeant (Sergeant-vlieger)
Eenheid:
No. 427 (Lion) Squadron, Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
23 april 1943
Conspicuous Gallantry Medal (CGM)
Aanbeveling:
Op een nacht in maart 1943 was deze vlieger radiotelegrafist in een vliegtuig dat was uitgestuurd om Essen aan te vallen. Boven het doelgebied werd het toestel door zware flak getroffen. De navigator werd onmiddellijk gedood. Bij Flight Sergeant Keen, die in de astrokoepel zat, werd de rechtervoet afgeschoten en hij liep snijwonden aan beide benen op. Zonder acht te slaan op zijn verwondingen ging F/Sgt Keen trerug naar zijn post in de radiohut. Hij werkte twee uur lang aan het herstellen van het beschadigde apparaat. Hij kon niet spreken met andere leden van de bemanning vanwege de schade aan de intercom. Een andere vlieger sprak echter minstens tien keer met hem en trof hem aan, nog steeds bij bewustzijn en werkend aan zijn zelf opgelegde taak, het leiding geven aan de bediening van diverse installaties. Hij verleende ook hulp bij de navigatie en slaagde er zelfs in, zich twee keer naar de post van de navigator te slepen om belangrijke informatie te krijgen. Zijn moed en kracht onder dergelijker omstandigheden waren van het hoogste niveau.

De aanbeveling luidt o.m.: Ik meen dat het uitmuntende vertoon van moed en plichtsbesef van deze onderofficier toekenning van het Victoria Cross meer dan waard is.
Wing Commander D. H. Burnside, Commanding Officer, RCAF Station, Middleton St. George.

Dit geval wordt gezien als een opmerkelijk voorbeeld van kalmte en doelbewustheid van deze onderofficier, ondanks zijn ernstige verwondingen en vereist moed van het hoogste niveau. Toekenning van het Victoria Cross wordt aanbevolen.
Air Officer Commanding 6 Group, Air Vice Marshall G.E. Brookes CB OBE

Bronnen

Foto