TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Aumeier, Hans

    Geboortedatum:
    20 augustus 1906 (Amberg, Duitse Rijk)
    Overlijdensdatum:
    28 januari 1946 (Montelupich gevangenis, Kraków, Polen)
    Dienstnummer:
    2700
    Nationaliteit:
    Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

    Biografie

    SS-Sturmbannführer. Ondercommandant van KZ Auschwitz I. Later commandant van OT (Organisation TODT) Oberbauleitung A: een groep van 7000 Joodse dwangarbeiders van de SS-Constructie Brigade in Estland.

    Hans Aumeier (20 augustus 1906 in Amberg, Beieren – 24 januari 1948 in Krakau) was een Duitse SS-Führer en leidende in meerdere concentratiekampen.

    Leven
    Aumeier brak zijn schoolloopbaan al na zes jaar af en werkte daarna als machinebankwerker. Tussendoor was hij meerdere periodes werkeloos. Aumeier was lid van de SA en werd daar tijdelijk werkzaam. In augustus 1929 werd Aumeier lid van de SS (SS-Nr. 2.700) en hoorde snel na het begin van zijn lidmaatschap bij de staf van Reichsführer SS Heinrich Himmler in München. Binnen de SS promoveerde Aumeier tot 1944 tot SS-Sturmbahnführer. In december 1929 werd Aumeier lid van de NSDAP (LidNr. 164.755). Na de oprichting van het concentratiekamp Dachau in 1933 doorliep Aumeier als lid van het eerste waakbataljon "Oberbayern" daar de "Dachauer Schule" van Theodor Eicke. Vanaf april 1936 hoorde Aumeier bij het vierde SS-Totenkopfregiment "Ostfriesland" bij het concentratiekamp Esterwegen. In december 1936 ging hij haar het concentratiekamp Lichtenburg waar hij als Kompagnieführer bij het tweede SS-Totenkopfregiment "Elbe" ook bij de bewaking van het concentratiekamp werd ingezet. Daarna werd Aumeier overgezet naar het derde SS-Totenkopfregiment "Thüringen" in het concentratiekamp Buchenwald in dezelfde functie. Later werd hij in augustus 1938 naar het concentratiekamp Flossenburg verplaatst en daar was hij als Schutzhaflagerführer werkzaam.

    Op 1 februari 1942 loste Aumeier Karl Fritzsch af van de post van Schutzhaftlagerführer in het Stammlager van het concentratiekamp Auschwitz. Hij werkte in deze positie tot 16 augustus 1943. Aumeier gaf de Kapo’s verstrekkende bevoegdheden waardoor de terror in het lager alleen maar toenam. Hij voerde de straf van staande cellen in in blok 11 en beschoot gevangenen tegen de Zwarte Muur. Voor massabeschietingen en selecties in het Stammlager Auschwitz was Aumeier medeverwantwoordelijk en had hij na de mislukte opstand van de strafcompagnie in juni 1942 net als Otto Moll en Franz Hößler deel aan de moord van de overlevenden van deze opstand. Vanwege diefstal en corruptie werd hij op instigatie van Rudolf Höß midden augustus 1943 naar het nieuwe concentratiekamp Vaivara in Estland verplaatst. Hier was hij tot de evacuatie van het kamp in de zomer van 1944 werkzaam als Lagerkommandant. Daarna was hij verantwoordelijk voor het Landsberger Arbeitslager, veldkantoor van het concentratiekamp Dachau.

    In januari 1945 nam Aumeier als Lagerkommandant het concentratiekamp Grini in Noorwegen over. Dit concentratiekamp bestond tot 8 mei 1945. Tijdens deze laatste stop zou het gedrag van Aumeier veranderd zijn: hij zou menselijk zijn en onderhandelen met het Rode Kruis. Aumeier werd op 11 juni 1945 door het Britse leger in Noorwegen gevangen genomen en verhoord. Tijdens de verhoren ontkende hij eerst iets over de gaskamers in Auschwitz te weten, maar hij trok later zijn uitspraken terug. Na de uitlevering aan Polen werd Aumeier in het Krakause Auschwitz proces voor het opperste nationale tribunaal van Polen ter dood veroordeeld. Het oordeel werd op 24 januari 1948 door ophanging voltrokken.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Medaille zur Erinnerung an den 1. Oktober 1938
    Medaille zur Erinnerung an den 13. März 1938
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend op:
    1939
    Dienstauszeichnung der NSDAP 10 Jahre
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend op:
    1944
    Dienstauszeichnung der NSDAP 15 Jahre

    Bronnen