TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Slob, Adriaan

Geboortedatum:
5 juli 1918 (Bussum, Nederland)
Overlijdensdatum:
23 februari 1945 (Nijmegen, Nederland)
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Jonkerbos
Vak: 18. Rij: A. Graf: 4.
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Adriaan Slob was oorspronkelijk afkomstig uit Sneek. In de eerste dagen van de oorlog in Nederland vluchtte hij naar Groot-Brittannië. Waar hij aansluiting vond bij de Koninklijke Nederlandse Brigade, Adriaan was een zeer fanatieke militair, hij volgde diverse cursussen en werkte zich zo op tot Luitenant. Na een cursus tot Brits officier werd hij officier bij de Grenadier Guards. In Juni 1944 kwam hij aan in Frankrijk. Na diverse veldslagen waar hij de onderscheiding Military Cross behaalde kwam hij in september 1944 aan in Nederland. Hier had hij contacten met het verzet en werkte hij met de Amerikanen om de Waalbrug bij Nijmegen te heroveren van de Duitsers. Op 23 februari 1945 kwam hij om het leven door een ongeluk in Nijmegen, een dag hiervoor schepte een tank zijn jeep op het Keizer Karelplein. Hij overleed in het Britse veldhospitaal in Mariënbosch.

Tot 2004 had Adriaan een Gemenebest grafsteen van de Grenadier Guards, in 2004 is de grafsteen vervangen door een Nederlandse grafsteen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting 1st Lieutenant (Waarnemend 1e Luitenant)
Eenheid:
4th Company, 1st Battalion Grenadier Guards, 38th (Irish) Brigade, 6th Armoured Division, British Army
Toegekend op:
februari 1945
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto's