TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Garnett, Edward Douglas

Geboortedatum:
1907 (Cheshire, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
1964
Dienstnummer:
39160
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Douglas bezocht Charterhouse en studeerde daarna af aan de Royal Military Academy in Woolwich. 39160 Garnett kreeg op 20 jarige leeftijd zijn aanstelling als 2nd Lieutenant en werd in 1931 bevorderd tot Lieutenant. Vanaf 1933 diende hij in India en Pakistanen en sprak vloeiend Urdu. Bevorderingen volgden: tot kapitein in 1938, daarna tot majoor en in 1945 tot Lieutenant colonel. In 1938 trouwde hij in Meerut, India met Eileen Mary Blois-Brooke, beter bekend als Kit.
Douglas diende tot 1945 in India en Pakistan. Hij werd toen overgeplaatst naar Dover, ging naar Hong Kong, diende korte tijd in Ierland en was gezagvoerder op troepenschepen die naar Korea voeren.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
21st Indian Light Mountain Regiment, 17th Indian Infantry Division, British Indian Army
Toegekend op:
5 oktober 1944
Aanbeveling:
Op 25 mei 1944 bij het Moirangkruispunt ondersteunde de batterij van Major Garnett het 2/5 Royal Gurkha Regiment. Terwijl het duister inviel werd de stelling door vier vijandelijke tanks aangevallen die vanuit het zuiden oprukten en die onze stelling onder zwaar vuur namen met hun 47mm granaten die in de eerste minuten ernstige verliezen veroorzaakten. Major Garnett legde onmiddellijk nauwkeurig vuur op de tanks. Het zware vuur van de tanks negerend stond hij rechtop op de rand van de loopgraaf om het mondingsvuur van het vijandelijk geschut te kunnen zien. Nog meer nauwkeurig vuur, geleid door Major Garnett verdreef al gauw twee tanks, de vierde reed later op een mijn en werd opgeblazen.
Ondertussen waren de verliezen zwaar en alle beschikbare secondaire batterijen en hospikken werden ingezet. Een 3.7 houwitzer van 6 battery die bij het 2/5 Gurkha stond had een voltreffer gekregen waardoor de officier en alle anderen werden gedood, behalve de Nummer 1. Major Garnett ging onmiddellijk naar het geschut toe, gaf leiding aan de behandeling en afvoer van de gewonden en stelde een noodbemanning samen. Bij het aanbreken van de dag kon dit kanon de vijand doeltreffend bestoken.
Gedurende de hele nachtelijke actie vormde Major Garnett een inspiratie met zijn opmerkelijke moed, zijn koelbloedigheid en zijn totale minachting voor persoonlijk gevaar onder moorddadig vuur van korte afstand. De snelle en nauwkeurige manier waarop hij de tanks onder vuur nam was hartverwarmend voor het moreel en was een belangrijke factor bij het afslaan van de vijandelijke aanval.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
21st Indian Light Mountain Regiment, 17th Indian Infantry Division, British Indian Army
Toegekend op:
5 april 1945
Mentioned in Dispatches

Bronnen

Foto