TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kuipers, Andries

Geboortedatum:
19 januari 1917 (Gameren, Nederland)
Overlijdensdatum:
29 december 1983 ('s-Gravenhage, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
Groep Albrecht, Verzet
Toegekend op:
14 december 1949
Voordracht:
"Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden door in November 1943 toe te treden als medewerker tot een belangrijke inlichtingengroep op militair gebied in bezet Nederland en reeds dadelijk uit te blinken door zijn goede verkenningen en het tot stand brengen van velerlei zeer waardevolle verbindingen, waardoor hij begin 1944 reeds tot de kern van zijn groep behoorde.
Voorts door de verkenningen in Noord-Holland en het Noordelijk gedeelte van Zuid-Holland te organiseren en te leiden, waardoor, vooral uit het moeilijk toegankelijke kustverdedigingsgebied, de meest waardevolle inlichtingen kwamen, welke inlichtingen een goed inzicht gaven in de troepenstructuur en in het defensiestelsel van de vijand. Daarboven door het organiseren van een opleidingscentrum nieuwe medewerkers ten behoeve van verschillende landsgedeelten aan te trekken en op te leiden.
Tenslotte kans te zien, uit 's vijands staven zelf, inlichtingen te verkrijgen, welke de door kennis van vijandelijke verdedigings-, terugtochts- en inundatieplannen van groot belang zijn geweest.
Aldus belangrijke diensten te bewijzen aan de Geallieerde oorlogvoering en de Nerlandse Regering."

Nr. 955.
Koninklijk Besluit No. 24.
Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen