TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ovans, Michael Edward

Geboortedatum:
1911
Dienstnummer:
212 AI/380822
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

27 augustus 1931: Unattached list for Indian Army
12 november 1932: Tweede Luitenant
1 juli 1946: Majoor
? Honorair Luitenant-Kolonel
26 oktober 1954: Kapitein Territorial Army

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
1st Battalion, 8th Gurkha Rifles, Indian Army
Toegekend op:
6 februari 1940
Aanbeveling:
Op 14 november 1939 werd Captain M.E. Ovans met zijn eenheid, terwijl die de weg bij Razmak bewaakte, om ongeveer 16:15 naar de achterhoede van het 1st Leicestershire Regiment gestuurd dat de Gaj heuvelrug bezet hield. Bij aankomst nam hij de rug over en stelde een dekkingsploeg voor de gewonden samen. Later nam hij ook de functie van achterste ploegcommandant over.
Tegen die tijd waren er op de rechterflank diverse gewonden gevallen en hij had een andere compagnie van het 1st Battalion, 8th Ghurka Rifles onder zijn bevel gekregen.
Het werd snel donker en deze officier richtte met grote voortvarendheid en leiderschap een defensieve stelling in waardoor de gewonden konden worden afgevoerd. Hij liep onder zwaar vuur rond en gaf persoonlijk bevelen aan zijn diverse pelotonscommandanten.
De andere compagnie van het 1st Battalion 8th Ghurka Rifles had inmiddels zijn commandant verloren wat de taak van Captain Ovan nog moeilijker maakte.
Omsingeld door de vijand en in volledige duisternis slaagde hij er uiteindelijk in alle troepen zonder enige verliezen uit het gebied terug te trekken
Deze officier toonde grote bekwaamheid, leiderschap en moed bij de uitvoering van deze moeilijke operatie.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto