TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Plewman, Eliane Sophie

Geboortedatum:
9 december 1917 (Marseille, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
13 september 1944 (Dachau, Duitsland)
Vermeld op:
Brookwood 1939-1945 Memorial (Monument voor de Vermisten)
Dienstnummer:
Fiels Agent
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Eliane Plewman was een Brits onderdaan, agent van de S.O.E. en lid van de Franse ondergrondse.
Plewman werd in Marseille geboren als Elaine Browne-Batroli, dochter van een Engelse vader en een Spaanse moeder en volgde haar opleiding in Engeland en in Spanje. Toen ze van de universiteit kwam verhuisde ze naar Leicester om bij een import onderneming te gaan werken.
Na het uitbreken van WO 2 werkte Plewman bij de Britse ambassades in Madrid en in Lissabon. In 1942 ging ze naar Engeland om op de Spaanse afdeling van het Ministerie van Voorlichting te gaan werken. Die zomer trouwde ze met de Britse legerofficier Tom Plewman. Later ging ze naar de S.O.E. en kreeg de codenaam Gaby.
Op 13 en 14 augustus 1943 sprong Plewman af boven Frankrijk en voegde zich bij de verzetsbeweging Monk van Charles Skepper. Ze werkte als koerier in het gebied Marseille, Roquebrune en S. Raphael.
Toen het netwerk in maart 1944 werd verraden, werd Plewman ook gearresteerd. De Gestapo verhoorde haar 3 weken lang en plaatste haar toen over naar de gevangenis in Frèsnes. Op 13 mei brachten de Duitsers haar en 3 andere S.O.E. agenten (Yolande Beekman, Madeleine Damerment en Noor Inayat Khan) over naar een gevangenis in Karlsruhe. Op 10 september werden ze overgebracht naar het concentratiekamp Dachau waar zij, Beekman, Damerment en Inayat Khan op 13 september 1944 gedwongen werden twee aan twee te knielen waarna ze met een nekschot werden gedood.
Gedenkplaat voor Plewman en andere agenten in Dachau
Eliane Plewman wordt herdacht op het Brookwood Memorial in Surrey (paneel 26, kolom 3) en in Sectie F in het memorial in Valencay in Frankrijk

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
16 januari 1946

Met bronzen ster
Croix de Guerre (1939-1945)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
20 augustus 1946
Aanbeveling (gedeeltelijk):
Ze werd boven de Jura afgeworpen en raakte enige tijd afgesneden van haar netwerk. In plaats van ondergedoken te blijven toonde ze opmerkelijke initiatieven en legde zelf enkele contacten die later van groot nut voor haar netwerk waren. Zes maanden lang werkte ze als koerierster en haar onvermoeibare plichtsbesef en bereidheid om ieder risico te nemen, droeg bij aan het met succes opzetten van haar netwerk. Ze reisde voortdurend heen en weer, onderhield het contact met de diverse groepen, fungeerde als gids voor nieuw aangekomen agenten en vervoerde radio onderdelen en belastende documenten.

Postuum toegekend
King's/Queen's Commendation for brave conduct

Bronnen