TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gardner, Edward Charles James

Geboortedatum:
24 augustus 1924 (Newmarket/Suffolk, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
3 mei 2010 (Londen, Groot-Brittannië)
Dienstnummer:
1891821
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Gardner bij de R.A.F. als boordschutter in No 10 Squadron. Hij voltooide 30 missies als staartschutter in een Halifax.
Na de oorlog werd hij acteur en speelde in meer dan 30 films; hij trad ook zeer vaak op voor de televisie en in het theater.
Gardner speelde Knight buschauffeur Ernie Prang in Harry Potter en de gevangene van Azkaban, de derde film in de Harry Potter serie.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 10 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
17 oktober 1944
Aanbeveling:
Sgt. Gardner werd in november 1943 bij No. 10 Squadron geplaatst en na voltooïng van 30 missies met in totaal 163 operationele vlieguren is hij getest voor en benoemd tot instructeur. Deze N.C.O. was staartschutter in een Halifax die op 19 december 1943 werd uitgestuurd om Berlijn aan te vallen. Het toestel werd door Flak zwaar beschadigd, No 3 tank werd lek geschoten en de stuurboord buitenmotor raakte beschadigd waardoor hij in vaanstand moest worden gezet. Bovendien zaten er nog 30 gaten in het toestel.
Tijdens een vlucht naar Leipzig op 9 februari 1944 werd hij toestel waarvan hij de staartschutter was, aangvallen door een Bf 109, een Me 110 en drie Junkers Ju 88’ers voordat hij het doel bereikte. Sgt. Gardner werkte briljant samen met de rugschutter bij het geven van nauwkeurige aanwijzingen aan zijn gezagvoerder om de aanval te ontwijken en plaatste gelijktijdig nauwkeurioge salvo’s op de vijande toestellen.
Een motor van een Ju 88 vloog in brand en hoewel de Halifax beschadigd raakte, speelde hij met zijn goede aanwijzingen en nauwkeurige vuur een grote rol bij het storen van de aanvallen en stelde zijn gezagvoerder in staat veilig naar de basis terug te keren.
Bij een aanval op Ottignies op 20 april 1944 werden er op zijn toestel drie afzonderlijke aanvallen gedaan door een Bf 1019 en twee Ju 88’ers. Sgt. Gardner beantwoordde in samenwerking met de rugschutter het vijandelijke vuur en een Ju88 werd als beschadigd gemeld.
Deze N.C.O. heeft bewezen een eerste klas boordschutter en standvastig lid van een dappere bemanning te zijn. Ik beveel met klem aan dat Sgt. Gardner’s vastberadenheid, zijn goede vechtlust en zijn grote plichtsbesef worden erkend door toekenning van de Distinguished Flying Medal.
Distinguished Flying Medal (DFM)

Bronnen

Foto