TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Entwistle, Cyril

Geboortedatum:
1925
Overlijdensdatum:
12 maart 2012 (Warwick/Warwickshire, Groot-Brittannië)
Dienstnummer:
1881006
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Cyril Entwistle was boordwerktuigkundige bij 460 Squadron, Royal Air Force.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 460 (RAAF) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
6 november 1945
Aanbeveling:
Sgt Entwistle heeft voortdurend moed, bereidheid en bekwaamheid van het hoogste niveau getoond. Zijn grondige kennis van de Lancaster heeft hem tot een voortdurende bron van inspiratie voor zijn gezagvoerder en zijn bemanning gemaakt.
Op 23 maart 1945 werden Sgt. Entwistle en zijn bemanning uitgestuurd om Bremen te bombarderen. Net toen het toestel zijn bommen op het doel had gelost werd het door intense zware flak op vele plaatsten doorzeefd. De brandstofleidingen naar beide stuurboordmotoren braken af en er ging veel brandstof verloren. Door zijn briljante manier en snelheid van handelen wist Sgt. Entwistle zo met zijn resterende brandstof om te gaan dat de piloot een noodlanding op Woodbridge kon maken.
De berekeningen van Sgt Entwistle waren zo nauwkeurig dat hij zijn gezagvoerder er voortdurend van verzekerde dat hij veilig kon landen en na de landing bleek dat er nog maar 68 liter brandstof in de tanks zat.
Als erkenning van de goede prestatie van deze N.C.O., zijn vastberadenheid en plichtsbesef beveel ik hem aan voor toekenning van de D.F.M.

Opmerking van de basiscommandant:
Sgt Entwistle is een uitmuntend voorbeeld geweest van een vindingrijk en doeltreffend boordwerktuigkundige. Zijn opmerkelijke intiatieven zijn voor zijn gezagvoerder altijd van onschatbare waarde geweest terwijl zijn moed en plichtsbesef onder de meest moeilijke omstandigheden een inspiratie voor allen zijn geweest.
Distinguished Flying Medal (DFM)

Bronnen

Foto