TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Matheson, Alexander Mackenzie (Brud)

Geboortedatum:
28 mei 1920 (Calgary/Alberta, Canada)
Overlijdensdatum:
15 maart 1983 (Langley/Brits-Columbia, Canada)
Dienstnummer:
K.71306
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

6 december 1941: waarnemend Sergeant
13 maart 1943: Benoemd tot Tweede Luitenant
2 maart 1946: gedemobiliseerd

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
South Saskatchewan Regiment
Toegekend op:
10 november 1945
Aanbeveling:
Op 26 februari 1945 kreeg het South Saskatchewan Regiment opdracht om “The Pimple” in de Kalkarheuvels aan te vallen waar de vijand zich stevig had verschanst.
Captain Matheson, uitvoerend commandant van B Company fungeerde met zijn compagnie in Kangaroes als speerpunt van de aanval. De grondige aandacht voor detail van deze officier en zijn dappere leiding tijdens dit offensief hadden een snel verslaan van de vijand tot gevolg en de verovering van het doel. Tijdens deze aanval leed de vijand zware verliezen er werd 32 man krijgsgevangen gemaakt.
Kort nadat de compagnie zich in het doelgebied genesteld had werden ze door paratroepen aangevallen maar sloegen de aanval met succes af. Zijn diep doordringen in de vijandelijke positie en het vestigen van een stevige basis door Captain Matheson’s compagnie stelden de andere compagniën in staat hun doelen zonder al te veel moeilijkheden te bereiken.
Bij diverse gelegenheden probeerde de vijand in de stelling van de compagnie door te dringen maar deze officier had zijn mannen goed opgesteld en door van peloton naar peloton te gaan om hun vuur te leiden, ondanks het voortdurende vuur van sluipschutters en mitrailleurs, werd iedere poging afgeslagen.
Het succes van deze operatie kan grotendeels worden toegeschreven aan het opvallende leiderschap en de moed van Captain Matheson en zijn grote moed en deskundigheid vormden voortdurend een inspiratie voor de mannen onder zijn bevel gedurende deze en volgende acties.
Op 23 april 1945 commandeerde Captain Matheson A Company van het South Saskatchewan Regiment in de slag om Sandhatten aan de zuidoostelijke punt van het Oldenburger Reichswald.
De vijand vocht wanhopig om dit dorp te behouden omdat het een sleutelpositie was voor de verovering van dit bos. A Company kreeg tot taak het zuidelijk deel van de stad te zuiveren; de aanval moest in twee fasen plaatsvinden. Het eerste doel werd snel bereikt. Plotseling kwam er zwaar vuur van sluipschutters en mitrailleurs uit het dorp. Na een persoonlijke verkenning onder het moorddadige vijandelijke vuur, vroeg Captain Matheson via de radio toestemming aan de bevelvoerend officier om de richting van zijn aanval vanuit het eerste doel te verleggen naar het tweede; hij stelde dat hij een aantal vijanden kon afsnijden die verliezen in zijn compagnie veroorzaakten. De toestemming werd gegeven en als resultaat werden er 25 gevangenen gemaakt. Captain Matheson’s initiatief in dit geval was gebaseerd op zijn liefde voor het gevecht en de grote wens de vijand te slim af te zijn. Zijn moed en minachting voor vijandelijk vuur zijn altijd een inspiratie geweest voor de mannen in zijn compagnie en als gevolg zullen ze hem overal volgen. Gedurende de hele oorlog heeft deze officier uitstekende kwaliteiten van leiderschap getoond, naast een gezond inzicht die hem de bewondering en het respect hebben opgeleverd van alle officieren en manschappen van het South Saskatchewan Regiment.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto