TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Weiß, Friedrich

Geboortedatum:
27 september 1919 (Langendreer, Duitsland)
Overlijdensdatum:
12 oktober 1992 (Kaarst, Duitsland)
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Unteroffizier (Korporaal)
Eenheid:
Geschützführer 1./Flak-Regiment 36 (mot.)
Toegekend op:
21 december 1942
Weiß werd onderscheiden met het Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes voor acties beschreven in het volgende krantenartikel:
Unteroffizier Friedrich Weiß heeft zich bijzonder onderscheiden tijdens de defensieve gevechten rond Staroje. As commandant van een 88mm luchtdoelkanon, dienend als anti-tankgeschut hield hij op 4.8.1942 stand tijdens de verdediging van een strategisch belangrijke positie en sloeg de talloze pogingen tot doorbraak van de vijand gesteund door tanks af. Zijn steun was van vitaal belang bij het afslaan van herhaalde aanvallen door de Russen. Met zijn acties stelde hij de Duitse infanterie in staat zonder problemen een nieuwe defensieve linie te vormen waardoor de dreiging van een Russische doorbraak voorgoed werd afgewend. Weiß raakte tijdens deze gevechten zwaar gewond met als resultaat dat zijn linkerbeen bij de heup moest worden geamputeerd. Tot nu toe heeft hij als Flakschutter en commandant 32 vijandelijke tanks vernietigd naast talloze anti-tankkanonnen en mitrailleur- en mortiernesten.
Dit in tegenstelling tot een brief die Weiß op 30.7.1943 schreef vanuit het hospitaal in Würzburg:
Vernietigde 23 tanks in 35 minuten als schutter op 18.7.1941 in het gebied rond Jarzewo. Vernietigde mijn 28ste tank in de gevechten rond Vyazma op 27.9.1941. Vocht in de gevechten in de zomer rond Rzhev. Vernietigde 11 Russische tanks in 6 uur en voorkwam een Russische doorbraak. Verloor dezelfde avond mijn been door granaatscherven.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Bronnen

Foto