TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Northover, Dudley Leonard

Overlijdensdatum:
11 april 1944
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Mazargues
Vak: 3. Rij: D. Graf: 13.
Dienstnummer:
1227253 (NCO)/162782 (Officer)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Nadat hij vele bombardementsvluchten boven Duitsland had gemaakt en een noodlanding op zee had overleefd waardoor hij lid werd van de Goldfish Club, werd P/O Northover in de nacht van 10 op 11 april 1944 neergeschoten. Tijdens de aanloop naar de Geallieerde invasie van door Duitsland bezet Frankrijk diende P/O Northover als navigator in de Short Stirlingf Mk III, serienummer EF-502 van 149 Squadron die een SOE vluchtmaakte met de codenaam Pimento 68. Let op het uitdrukkelijk noemen van bijzondere vlucht in de voordracht. De operatie bestond uit het afwerpen van voorraden voor de Pimento verzetsbeweging in zuid Frankrijk. Pimento, een van de meest succesvolle en grootste verzetsbewegingen, was een van de grootste uitvoerders van sabotage acties tegen het door de Duitsers beheerde spoorwegnet. Tijdens een droppingsvlucht naar Boyeux Saint Jerome, Northover’s Stirling werd net buiten St. Rambert door Flak geraakt en stortte bij Saint Jean le Vieux neer. Twee leden van de bemanning, Pilgrim en Cadge wisten zich per parachute in veiligheid te brengen, gevangenname te ontwijken en naar Engeland terug te keren. Northover en de rest van de bemanning werden uiteindelijk begraven op de Mazarque begraafplaats in Marseille. Een monument ter herinnering aan de bemanning staat in Saint Jean le Vieux.
Bevorderingen:
? Flight Sergeant
15 oktober 1943: Pilot Oficer on probation (emergency)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Pilot Officer (2e Luitenant-vlieger)
Eenheid:
No. 149 (East India) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
21 december 1945
Aanbeveling:
Pilot Officer Northover heeft veel operationele vluchten tegen de vijand gemaakt. Die waren van verschillende karakter en omvatten aanvallen op zulke zwaar verdedigde doelen als Keulen, Frankfort en Berlijn. Hij heeft ook aan een aantal bijzondere vlucchten deelgenomen. Bij een gelegenheid werd het toestel van deze officier gedwongen op zee te landen. P/O Northover zat opgesloten in de romp en werd er uitgehaald een halve minuut voordat het vliegtuig zonk. Niet afgeschrikt door deze riskante ervaring bleef hij bereidheid tonen voor operationele vluchten en daarmee heeft hij met zijn gezonde vechtlust en plichtsbesef een uitmuntend voorbeeld gesteld aan allen.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

Foto

Thema's