TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Jakel, Norman Ivan

Overlijdensdatum:
11 november 1989
Dienstnummer:
K5407I
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
Westminster Regiment
Toegekend op:
11 mei 1944
Aanbeveling:
In de nacht van 18 op 19 februari 1944 drong een belangrijke verkenningspatrouille, bestaande uit een officer, Pvt. Jakel en nog een soldaat meer dan 500 meter door achter de vijandelijke linies ten noordwesten van Crecchio. De patrouille bleef daar lang genoeg verborgen om alle informatie te verzamelen waarvoor ze waren uitgestuurd. Bij terugkeer stuitten ze op een mijn ongeveer 40 meter van de positie van de vijand verwijderd. De twee andere leden van de patrouille werden gedood door de explosie van de mijn en Pvt. Jakel raakte ernstig gewond aan zijn arm en been.
Hoewel Pvt. Jakel in een gebied was waarvan hij wist dat er mijnen lagen en dicht in de buurt van een vijandelijke patrouille was die de explosie al aan het onderzoeken was, kroop hij terug naar zijn metgezellen en deed wat hij kon om ze te helpen. Pas toen het vanwege zijn eigen verwondingen onmogelijk bleek elk van zijn metgezellen te dragen, kroop hij naar de eigen linjie terug. Daar stond hij erop verslag uit te brengen over de informatie die de patrouille had verzameld voordat hij zich naar het hospitaal liet afvoeren.
In zijn pogingen de patrouille te redden, ondanks zijn verwondingen en in zijn grimmige vastberadenheid de gevraagde informatie af te leveren. toonde Pvt Jakel kracht en waardigheid met meer dan normale plichtsbetrachting.

WO 373/6/29
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto