TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Clements, Percy Priestley

Geboortedatum:
21 februari 1910 (Nottingham, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
19 oktober 1998 (Wellington/Salop, Verenigd Koninkrijk)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Militaire loopbaan:
23 maart 1934: Corporal
1938: Sergeant
?: Lieutenant

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Military Intelligence Section 9 (MI9), Directorate of Military Intelligence (DMI), Imperial General Staff, War Office, British Government
Toegekend op:
2 maart 1944
Aanbeveling:
"Sgt Clements was lid van een eenheid parachutisten die in februari 1941 boven Calabrië werd gedropt om een aquaduct op te blazen en die vervolgens door Italianen gevangen werd genomen. Kort na hun arrestatie werden ze naar Kamp 78 in Sulmona overgebracht waar officieren en lagere rangen in afzonderlijke kampen werden opgesloten; onderlinge communicatie was verboden. Ondanks dat verbod was Sgt Clements verantwoordelijk voor alle communicatie tussen het kamp en het Ministerie van Oorlog. Hij nam de leiding over de meest geheime communicatie met de officieren en wisselde met hen bijzonderheden uit van alle geheime berichten naar het Ministerie van Oorlog in geselecteerde brieven van de lagere rangen, ook toen de officieren naar een ander kamp werden overgeplaatst.
Op 12 september 1943, na de Italiaanse wapenstilstand toen alle ontsnappingspogingen streng verboden waren, ontsnapte Sgt. Clements naar de heuvels. Van daaruit zag hij hoe de Duitsers het kamp binnen gingen en hij vormde toen een team met Sgt Lawly en Pvt Rae, beiden van het Parachute Regiment. Pvt Rae kon hen niet bijhouden en viel in een vroeg stadium van de reis uit maar de sergeants Clements en Rawley liepen door tot Morone; een reis van 22 dagen. In Morone verborgen ze zich een week lang tot ze zich op 13 oktober 1943 bij Britse trooepen in Casacalendra konden voegen. Gedurende hun hele ontsnapping had Sgt. Clements de leiding.
Gezien zijn goede werk met een geheim karakter dat deze N.C.O. verrichtte, naast zijn intiatief om te ontsnappen, beveel ik hem met nadruk aan voor toekenning van de DFM.

Opgesteld door het hoofd Militaire Inlichtingendienst (Krijgsgevangenen), janauri 1944."

(Kopie van handgeschreven notities van de Assistant Military Secretary (AMS) aan het plaatsvervangend hoofd Militaire Inlichtingendienst (Krijgsgevangenen), toegevoegd onder de voordracht:

"Zoals u ziet heeft de MS toegestemd in een DFM. Sgt Clements' naam zal worden toegevoegd aan de volgende uitreikingslijst voor de Koning."
Distinguished Conduct Medal (DCM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
12th Parachute Battalion, 5th Parachute Brigade, 6th Airborne Division, British Army
Toegekend op:
12 april 1945
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
"Op 5 januari 1945 voerde Lt P. Clements het bevel over een peloton dat tot taak had gekregen een stelling in te nemen op een heuvel ten noorden van Grupont die het operatiegebied van van het 12de en 13de Parachute Bataljon beheerste. De patrouille bereikte het doel tegen 03:00 en betrok een stelling zoals bevolen. Gedurende de volgende 9 uur lag het peloton in een bos op de heuvel die ook door de vijand werd bezet, gaf bewegingen van de vijand door en bracht de vijand verliezen toe waaronder de officieren van een verkenningsgroep die hun stelling naderde.
Om ongeveer 12:00 kwam het peloton onder nauwkeurig vuur van dichtbij. Lt. Clements, volledig blootgesteld aan vijandelijk vuur gaf de nodige orders door aan de artillerie om het door de vijand bezette gebied onder vuur te nemen. De vijand zette toen minstens een Tiger tank in die het door het peloton bezette gebied onder vuur nam. Tegen die tijd lag het peloton onder nauwkeurig vuur van zowel van voren als in de rug. Lt Clements besloot toen tot terugtrekking van het peloton. Hij regelde de aftocht langs de openliggende berghelling.
Eerst raakte hij in zijn buik gewond. hoewel hij zich niet kon bewegen behield hij het commando over het peloton en gaf de rest de nodige orders voor de aftocht. Gedurende die periode had het peloton geen voedsel en stond het bloot aan zeer slechte weersomstandighedem. Het was geheel aan de goede leiding, de vastberadenheid en het voorbeeld van deze officier te danken dat het peloton zijn taak uitvoerde en zich terugtrok toen die was voltooid."
Aanbeveling:
"In de nacht van 10 op 11 februari 1941 was Sergeant Clements ondercommandant van een sectie parachutisten die samen met 3 van de 6 sticks met succes bij het aquaduct landden. Ondanks het feit dat de sectie van de genie er niet was, en alle containers met wapens ook niet, blies de rest van de groep met een kleine hoeveelheid explosieven het aquaduct met succes op. De groep ging toen in kleinere groepen op weg om het bergachtige terrein over te steken naar een rendez-vous 80 kilometer verderop aan de monding van de Sele waar ze door een duikboot zouden worden opgepikt. Na 2 dagen en nachten te zijn blootgesteld aan de winterse elementen en op ongeveer 16 kilometer van het rendez-vous werd de groep van Sgt Clements omsingeld door een veel groter aantal gewapende burgers, Italiaanse carabinieri en infanterie. Na een kort vuurgevecht waarin de groep, die slechts de beschikking had over een lichte mitrailleur, 7 pistolen en 3 messen, in vuurkracht volledig werd overklast werd die gedwongen zich over te geven en allen werden krijgsgevangen gemaakt."

"North West Frontier 1937-1939"
India General Service Medal (1936 IGSM)

Bronnen

Foto