TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pearson, Hubert Ellis

Overlijdensdatum:
19 september 1944
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Arnhem Oosterbeek
Vak: 1. Rij: B. Graf: 4.
Dienstnummer:
245254
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Bevorderingen:
19 september 1942: 2e Luitenant

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
1st Airborne Reconnaissance Squadron, 4th Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
26 juli 1945
Aanbeveling:
Lt. Pearson werd op 9 september 1943 bij Taranto gevangen genomen. Tijdens de reis naar het noorden per electrische trein, braken de inzittenden van zijn wagon die open met een stuk ijzer dat ze voor de bewakers verborgen hadden gehouden. Pas zes mannen waren eruit gesprongen toen de ontsnapping werd ontdekt. Hoewel de wagon omgeven was met prikkeldraad en de bewakers meereden op de treeplanken schroefde het restant van de gevangenen de ventilator onder in de wagon los, net boven de buffers. Met twee andere para’s sprong Lt. Pearson eruit toen de trein vaart minderde bij het binnenrijden van station Roviga maar de drie werden kort daarna door fascisten opgepakt en naar een voormalige infanteriekazerne bij Padua gestuurd. Ze werden weer op een terein gezet en voordat de reis begon hadden ze met messen een kleine opening in de wand van de wagon gemaakt. 15 mannen sprongen er onder vuur van de bewakers in de volgende wagon ten noorden van Vicenza uit. Met twee andere O.R.’s ging Lt. Pearson verder naar Porto Chioggia en toen evacuatie over zee onmogelijk bleek keerden ze naar de bergen terug. Latere pogingen werden gedaan om de linies bij Castel di Sangro en Alfedena over te teken maar die werden allemaal door de vijandelijke verdediging verhinderd. Ze keerden terug naar het gebied rond Ascoll, wachtend op de aankomst van de Geallieerden en meldden zich op 19 juni 1944.
Gedurende januari 1944 verdeeld Lt. Pearon, samen met een andere officier aan krijgsgevangen hulpgoederen die per parachute waren afgeworpen en verstrekt door de organisatie in Rome. Hoewel hij probeerde een contingent krijgsgevangen te formeren om een plaatselijke groep patriotten te helpen, was zijn idee niet welkom en de rebellen waren verjaagd voordat het idee werkelijkheid werd.
Op 22 juni 1944 meldde hij zich bij Britse troepen die Ascoli Piceno hadden bereikt, nadat hij had geholpen de orde in een dichtbij gelegen dorp te herstellen. Een andere krijgsgevangene heeft het fraaie voorbeeld genoemd dat Lt. Pearson heeft gesteld bij het voorbereiden van ontsnappingen en het aanmoedigen van anderen ook te ontsnappen. Dankzij zijn leiding wisten vele gevangenen te ontsnappen.

Posthuum toegekend.
WO 373/64/643
LG 37194/3858
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto