TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pyper, James

Dienstnummer:
2697025
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
"D" Troop, 1st Airborne Reconnaissance Squadron, Headquarters, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
9 november 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Aanbeveling:
Op 23 september 1944 in Arnhem verdedigde Sergeant Pyper met nog vier anderen een huis aan de buitenste verdedigingsring van de divisie. Het huis werd aangevallen door een zelf rijdend kanon dat 88mm granaten afvuurde. Het huis werd door dit kanon verwoest en twee van zijn mannen raakten ernstig gewond. Onder intens vuur van kleine wapens en mortieren ging Sgt. Pyper naar zijn hoofdkwartier terug om om brancarddragers te vragen. Hij ging toen zelf naar het huiis terug en begon de gewonden eruit te halen. Nog steeds onder zwaar vuur bracht hij de twee manen in veiligheid toen de brancarddragers hem tegenkwamen.
Op zondag 24 september groef Sgt. Pyper’s groep zich in de tuin voor het huis in omdat het niet langer mogelijk was binnen te blijven vanwege het vuur van het zelf rijdend kanon. ’s Avonds werden zijn groepscommandant, de andere overgebleven officier en nog een soldaat gedood door een voltreffer van een mortier. Voordat Sgt. Pyper zich had kunnen herstellen van de explosie, zijn geweer was ongeveer 30 meter ver weggeblazen, overviel een sectie Duitsers de resterende mannen van zijn groep vanuit de naast gelegen tuin. Ze werden gevangen genomen en naar een door Duitsers bezet huis gebracht. Die nacht ontsnapte Sgt. Pyper met nog zes mannen en ik (Captain J.G. Costeloe), naar het huis ernaast waar we tot de volgende avond bleven. We hadden 48 uur lang geen voedsel en geen water. Tegen die tijd waren we geheel omsingeld en hadden geen idee waar onze eigen troepen lagen. Sgt. Pyper besloot, na overleg met zijn mannen een poging te wagen om eigen troepen te bereiken door ons in paren op te splitsen en met tussenpozen te vertrekken. Sgt. Pyper brak onder zeer zwaar vuur, ook van sluipschutters, door de Duitse verdediging en kroop naar het gebied van het divisehoofdkwartier. Hier bleven we ongeveer 20 minuten liggen voordat we er zeker van waren dat het huis waarin het divisiehoofdkwartier was gevestigd, nog steeds in onze handen was. Ons werd toen verteld dat de divise zich aan het terugtrekken was en we gingen op weg naar de rivier. Gedurende de hele actie bij Anrhem was Sgt. Pyper een inspiratie voor alle manschappen en officieren in zijn groep. Zijn optreden en kalmte onder vuur waren van het hoogste niveau.

Oorspronkelijk aanbevolen voor een DCM maar afgewaardeerd naar een MM.
WO 373/49
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto