TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Taconis, Thijs

Geboortedatum:
28 maart 1914 (Rotterdam, Nederland)
Overlijdensdatum:
6 september 1944 (Mauthausen, Oostenrijk)
Begraven op:
Monument en Graf Slachtoffers Englandspiel
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Woonde in 's-Gravenhage, Pieter Bothstraat 43. Zoon van PTT-referendaris Roelof Taconis (21 februari 1883 Follega - 9 februari 1966 's-Gravenhage) en Maria Hendrika Henrichs (15 juli 1884 Amsterdam). Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma studeerde hij wiskunde in Leiden. Zijn ambitie was om beroepsofficier te worden. Bij de indringende selectie bij de Koninklijke Militaire Academie in Breda viel hij echter af. Tijdens de bezetting slaagde Taconis er in om met een vissersboot vanuit Scheveningen naar Engeland te ontkomen. Vervolgens trok hij naar Canada en keerde opnieuw terug naar Engeland. Daar volgde hij een verkorte opleiding tot agent. Taconis is uitgezonden door de Special Operation Executive en op 7 november 1941 als luitenant bij Ommen geparachuteerd, samen met marconist Hubertus Lauwers. Op 9 maart 1942 is hij in Arnhem gearresteerd. Via de Scheveningse gevangenis (Oranjehotel) volgde overbrenging naar het huis van bewaring in Assen. Daarna kwam hij in Haaren terecht. Vanuit deze plaats volgde op 15 april 1944 transportering naar het Poolse Rawicz. Uiteindelijk is hij naar Mauthausen vervoerd. Een dag na aankomst aldaar is hij gefusilleerd. Postuum ontving Taconis bij Koninklijk Besluit nr. 33 d.d. 2 mei 1953 het Bronzen Kruis. Op 31 mei 1943 ontving hij de Military Medal van het United Kingdom. Een medaille die op 11 november 1947 aan zijn vader is uitgereikt. Zijn naam komt voor op het vijfluik voor Engelandvaarders op het Ereveld van de Oorlogsgravenstchting in Loenen. Lauwers kwam in het Duitse concentratiekamp Rathenow terecht en is op 26 april 1945 bevrijd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
N Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
31 mei 1943
Aanbeveling:
Sergeant Thijs Taconis werd met een radiotelegrafist begin november 1941 boven Nederland afgeworpen waarna hij waardevol en opmerkelijk werk verrichtte zowel dat wat hem was opgedragen en ook op andere manieren.
Taconis vormde en trainde 10 groepen saboteurs van elk gemiddeld 8 man. Deze groepen werkten in diverse delen van Nederland en waren actief met onopvallende sabotage acties en brandstichting.
Op ons verzoek bereidde Taconis in juni 1942 een aanval voor op de Duitse radiozender bij Kootwijk. Er is alle reden voor om aan te nemen dat deze aanval geslaagd zou zijn als de groep niet onverwachts op landmijnen was gestuit en de wachtposten had gealarmeerd waardoor het mislukte. De organisatie van Taconis was door dit incident nooit in gevaar geweest en dat vormt het bewijs voor de efficiënte manier waarop het werk werd gedaan.
Met hulp van plaatstelijke ontvangstcommittees, opgezet door Taconis, werden 10 zendingen met voorraden met in totaal 52 containers afgeleverd. Het totale gewicht van deze voorraden bedroeg meer dan 5 ton en werd verdeeld onder de diverse sabotagegroepen en veilig opgeborgen.
Die zelfde ontvangstcommittees onder leiding van Taconis ontvingen op verschillende tijdstippen 8 officieren en andere manschappen die naar Nederland waren gestuurd en verschaften ze veilig onderdak. Hun kansen op veiligheid en het uiteindelijke succes van hun werk hing grotendeels af van dat soort verleende diensten. Het was feitelijk aan de hulp van Taconis en zijn mannen in de eerste fase te danken dat de plannen voor het opzetten van sabotagegroepen in Nederland zo snel werden voltooid.
Een van de officieren die door Taconis werd ontvangen was een officier die helaas bij de landing een zware hersenschudding opliep. Desondanks werd hij veilig ondergebracht en medisch verzorgd maar toen hij een paar dagen later overleed werd hij in het geheim en dus zonder gevaar voor de organisatie begraven.
Er werden door Taconis en zijn helpers nog veel meer diensten geleverd zoals het ontvangen van bijzonder materiaal en berichten die werden doorgegeven aan andere agenten en zelfs het verkrijgen van uiterst waardevolle informatie betreffende de uitgifte van identiteitsbewijzen en bonkaarten in Nederland.
Gedurende al deze maanden van actieve en intelligente voorbereiding verkeerde Taconis voortdurend in gevaar, naar aard en omvang kan alleen maar worden geraden, maar door zijn grote moed, vindingrijkheid en plichtsbesef voerde hij de strijd met succes. Zijn werk verdient de volle eerbied van allen die dat soort activiteiten hebben ervaren.

Op 11 november 1947 aan zijn vader uitgereikt
Military Medal (MM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
N Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
2 mei 1953
Uitgereikt voor:
Operatie Catarrh
Bronzen Kruis (BK)
"Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden als agent van een geheime inlichtingendienst, die hem tijdens de jaren 1940-1945 uitzond naar door de vijand bezet gebied, alwaar hij onder uiterst moeilijke omstandigheden een levensgevaarlijke taak had te vervullen, die door vijandelijke tegenactie tenslotte tot zijn dood leidde."

Postuum toegekend: K.B. nr. 55

Bronnen