TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hogan, Norman James

Dienstnummer:
3444749
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
Royal Army Service Corps
Toegekend op:
12 mei 1942
Aanbeveling:
Corporal Hogan raakte op 14 mei 1940 gewond en werd afgevoerrd naar het algemeen ziekenhuis in Boulogne dat vijf dagan later werd veroverd. Hij werd afgevoerd naar Paris-Plage, ontsnapte dezelfde dag maar na twee dagen in vrijheid werd hij door een Duitse patrouille opgepakt en overgebracht naar het ziekenhuis in Lille.
Op 2 juni ontsnapte hij voor de tweede keer, in burgerkleding die hij in Paris-Plage had bemachtigd. Hij bleef tot 26 september in Lille totdat hij in een café werd gearresteerd, samen met zijn gastvrouw en vier andere soldaten en de Duitse politie nam ze mee naar het Gestapo hoofdkwartier. Cpl. Hogan werd aan een streng verhoor onderworpen over de hulp die hij bij zijn ontsnapping had gekregen maar hij gaf geen andere inlichtingen dan zijn naam, zijn eenheid en zijn dienstnummer. Nadat hij 14 dagen onder bewaking van de Gestapo in een burgercel had gezeten werd hij nogmaals ondervraagd en werd door de Duitse bewakers zeer ruw behandeld. Gedurende de volgende vier maanden werd hij ongeveer eens per week verhoord en voor de rest van de tijd bleef hij in zijn cel opgesloten.
Begin februari 1941 werd hij naar Charleville overgebracht waar hij Belgische militaire kleding kreeg en vijf dagen in een concentratiekamp werd opgesloten. Hij werd daarna met 38 andere Britse gevangenen in een kleine spoorwagon gezet en hem werd verteld dat ze naar Essen gingen. Met hulp van zijn medegevangenen ontsnapte Cpl. Hogan uit de trein toen die nog maar ongeveer 30 kilometer reed. De bewakers schoten op hem vanuit de trein die niet stopte en hij kreeg een schotwond aan zijn linkerhand. Nadat de trein was gepasseerd slaagde hij erin een lift te krijgen in een personentrein naar eeen plaats ongeveer 6 kilometer ten westen van Aix-la-Chapelle waar hij een lift tot de andere kant van de Duits-Nederlandse grens kreeg van een Nederlandse vrachtwagenchauffeur. Hij ging naar een klooster waar zijn wond werd verzorgd en hij te eten kreeg. Hij ging toen naar Bunde waar Nederlanders hem onderdak, voedsel en burgerkleding gaven en hem naar een boer brachten die aan beide zijden van de Nederlands-Belgische grens land had. Hij stak de grens over en ging naar Ans en daarna verder per tram en later te voet tot hij op 27 februari Ninove bereikte waar hij tot november 1941 bleef. In die periode verspreidde hij ondergrondse kranten in Brussel, Charleroi, Bergen en Nederbrakel. In november werd hij door een Belgische vrouw verraden en rond 15 november kwam de Gestapo naar het huis waar hij verbleef maar omdat hij ze op tijd zag kon hij snel ontsnappen. Hij hield zich tot januari 1942 schuil op een boerderij waarna hij naar Brussel terugkeerde en op 6 februari ging hij vanuit België per trein naar Spanje dankzij een regeling die door een ontsnappingsorganisatie was getroffen. Uiteindelijk bereikte hij op 10 maart dit land vanuit Gibraltar.

LG 35556/2072
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

  • - Fourth Supplement to The London Gazette Issue 35556 published on the 8 May 1942
    - Kopie van de originele aanbeveling - STIWOT-archief

Foto