TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gardner, William Frederick

Dienstnummer:
5567722
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
The Wiltshire Regiment (Duke of Edinburgh's)
Toegekend op:
12 mei 1942
Aanbeveling:
Corporal Gardner werd op 23 mei 1940 in Arras gevangen genomen en nadat hij een strenge ondervraging door Duitse officieren had ondergaan, gedurende welke hij weigerde antwoorden te geven, werd hij gedwongen om Duitse gewonden te vervoeren. De volgende dag werd hij in een konvooi vrachtwagens met gevangenen naar Cambrai gebracht waar hij zich bij een grote groep gevangenen voegde die naar Duitsland werden overgebracht. Op 27 mei glipten hij en een andere soldaat uit de groep en probeerde de kust te bereiken. Drie dagen later werden ze weer opgepakt en naar een groot kamp bij Hirsom gestuurd. Hier slaagde Cpl. Gardner erin wat vrouwenkleding te krijgen van een van de Franse bezoekers aan het kamp. Hierin gekleed kon hij met een van de bezoekers het kamp uit wandelen. Na in een huis te hebben ingebroken waar hij burgerkleding vond, bereikte hij ongeveer half augustus Isberques waar hij werd verborgen door een Franse vrouw. In augustus ging hij per fiets op weg naar Calais maar toen hij ontdekte dat de stad door de Duitsers was bezet ging hij langs de kust verder naar Brest in een mislukte poging een boot te vinden. Hij keerde toen naar Isberques terug waar hij erin toestemde gedurende de winter bij zijn vroege helpster te blijven.
Eind januari werd hij, geholpen door een organisatie, per auto naar Verzon aan de demarcatielijn gebracht die hij overstak en voedsel en onderdak voor de nacht kreeg in een boerderij. Hij vervolgde zijn weg maar werd bij Châteauroux gearresteerd en onder bewaking naar St. Hippolyte gestuurd waar hij drie maanden bleef. Na vijf mislukte ontsnappingspogingen slaagde Cpl. Gardner erin met vijf anderen - waarvan er later drie werden gearresteerd - weg te komen. Hij en zijn twee overgebleven metgezellen liepen naar Nimes en bleven twee dagen in het huis van een Amerikaan die hen kaartjes gaf voor Perpignan waar een auto klaar stond om ze naar de grens te brengen. Ze staken te voet de grens over en door op een goederentrein te springen bereikten ze Barcelona waar de Britse consul hen kaartjes gaf voor Madrid. Ze werden in Barcelona echter gearresteerd en na in diverse Spaanse gevangenissen te hebben gezeten, werden ze uiteindelijk op 31 oktober uit Miranda vrijgelaten en naar Madrid gebracht om te worden gerepatrieëerd.

LG 35556/2072.
Military Medal (MM)

Bronnen

  • - Fourth Supplement to The London Gazette Issue 35556 published on the 8 May 1942
    - Kopie van de originele aanbeveling - STIWOT-archief

Foto