TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tirrell, Thomas Joseph "Jack"

Geboortedatum:
oktober 1909
Overlijdensdatum:
januari 1995
Dienstnummer:
223300
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Bevorderingen:
? Warrant Officer Class II
28 maart 1941: 2e Luitenant
? Kapitein (war sub)
11 december 1945: Luitenant
12 december 1945: Kapitein
6 oktober 1946: Majoor
31 december 1952: Luitenant-Kolonel
6 oktober 1957: placed on the retired list

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Warrent Officer 2nd Class (Vaandrig 2e Klasse)
Eenheid:
Royal Artillery
Toegekend op:
27 augustus 1940
Aanbeveling:
Battery Sergeant-Major T.J. Tirrell deed uitstekend werk als G.P.O. (Gun Position Officer) van L Troop gedurende de drie weken. Hij toonde op 29 mei op de Mont des Cats grote moed waar hij het vuren van het geschut onder zwaar en nauwkeurig vuur bleef controleren. Nadat iedereen in het detachement gewond was geraakt, ging hij zelf naar het kanon en bleef vuren.

LG 34931/5202
Distinguished Conduct Medal (DCM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
Royal Horse Artillery
Toegekend op:
18 februari 1943
Military Cross (MC)
Op 2 juni 42 werd zijn batterij bij El Tamar door 80 tanks aangevallen. Toen de dichtstbijzijnde twee vijandelijke tanks tot binnen 400 meter van de batterij waren werd bevel tot terugtrekken gegeven. De batterij lag op dat moment onder zwaar vuur van alle wapens. Captain Tirrell plaatste zijn eigen tank met succes tussen de vijand en elk kanon om elk kanon in staat te stellen zich onder dekking klaar te maken. Op die manier werd al het geschut dat in actie bleef met succes teruggetrokken. Als Captain Tirrell’s tank geraakt zou zijn dan hadden hij en zijn bemanning weinig kans gehad om weg te komen. Captain Tirrell voorkwam met zijn dappere actie ongetwijfeld dat het geschut door de vijand overrompeld zou worden. Gedurende de gevechten in de afgelopen zes maanden heeft Captain Tirrell steeds met gelijke dapperheid gehandeld. Bij de waarnemingspost heeft hij zware schade toergebracht aan vijandelijk materiaal en manschappen. Zijn optreden is een inspiratie geweest, niet alleen voor zijn eigen batterij maar ook voor de pantserregimenten waarmee hij heeft samengewerkt.

LG 35908/863
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
Royal Horse Artillery
Toegekend op:
25 februari 1943
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Captain Tirrell is gedurende de recente operatie Troop Commander geweest. Zijn werk op de waarnemingspost is uitstekend geweest met als resultaat de uitschakeling van ten minste 12 vijandelijke anti-tankkanonnen waaronder vijf 88’ers, het uitschakelen van drie vijandelijke batterijen en het onbeschadigd buit maken van een geschutsbatterij. Captain Tirrell heeft met zijn goede inzicht en beslissingen, zijn snelle en correcte toepassingn van vuur en door zijn leiding en voorbeeld niet alleen aanzienlijk bijgedragen aan het verslaan van de vijand maar heeft ook bij diverse gelegenheden het pantserregiment waar hij mee werkte voor zware verliezen behoed. Bovendien, in de morgen van 24 oktober toen wegens zwaar vijandelijk anti-tank- en mitrailleurvuur terugtrekken door een smalle doorgang door het vijandelijke mijnenveld noodzakelijk werd, reed Captain Tirrell met zijn tank twee keer door het mijnenveld en bracht gewonden in veiligheid. Op een van bovengenoemde ritten werden 18 zwaar gewonde mannen gered van het pantserregiment en van zijn eigen batterij
Op 2 november werd een tank van het lichte squadron door anti-tankvuur uitgeschakeld. Captain Tirrell bracht zijn eigen tank naar voren, met de grootste vaardigheid gebruik makend van het terrein, pikte de officier van de uitgeschakelde tank op en bracht hem in veiligheid. Op het zelfde moment kon Captain Tirrell het kanon lokaliseren dat de schade had veroorzaakt en schakelde het later uit. Op dezelfde dag neutraliseerde hij twee 88’ers, een 50mm anti-tankkanon en een vijandelijke batterij. Bovendien, door de steun bij het veroveren van een tweede batterij en het toebrengen van zware verliezen aan de vijand door goed gericht storend vuur, was het aan zijn goede werk te danken dat de volgende morgen Tel-El-Aqqajir kon worden bereikt. Bij Fuka schakelde Captain Tirrell twee vijandelijke batterijen uit die in het open terrein in actie waren gekomen. Daardoor stelde hij onze troepen in staat Fuka vrijwel zonder verliezen in te nemen. Het werk van Captain Tirrell is boven alle lof verheven en hij heeft aanzienlijk bijgedragen aan de huidige overwinning.

Gesp voor op het Military Cross.
LG 35917/965
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
Royal Horse Artillery
Toegekend op:
12 april 1945
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
In de nacht van 17 op 18 januari 1945 ondersteunde Major Tirrell, commandant van D Battery R.H.A., het 1/5 Battalion, Queens bij hun aanval op Susteren. Om naar de startlijn te komen moest het bataljon de maar half afgebouwde bruggen tussen Bakenhoven en Dieteren oversteken. Er ontwikkelde zich op dat moment een zware vijandelijke tegenaanval in het gebied rond de brug waardoor de opmars van 1/5 Queens werd opgehouden. Major Tirrell reed onder zwaar vuur van mortieren en kleine wapens naar voren en stelde zich op in de onmiddellijke nabijheid van de brug. Hij gaf toen bevel aan het Regiment om de voorste vijandelijke infanterie, die op dat moment maar 200 meter van zijn voertuig was verwijderd, onder vuur te nemen. Hij bleef vanuit zijn voertuig het vuur leiden en dat was zo effectief dat de vijandelijke tegenaanval met zware verliezen werd afgeslagen en de 1/5 Queens in staat waren hun opmars voort te zetten.
Toen de infanterie hij aan de startlijn stond voor hun aanval op Susteren werd die van korte afstand onder vuur genomen door een zelfrijdend kanon. Major Tirrell reed naar voren naar een positie van waaruit hij dit kanon kon zien en ondanks verliezen rondom hem bleef hij waarnemen en liet vuren totdat het kanon was uitgeschakeld. Hij stelde ook een zeer effectief beschietingsplan op voor de aanval op Susteren en leidde het.
De aanval door 1/5 Queens op Susteren was geslaagd maar tegen de ochtend kwam een sterke vijandelijke tegenaaval op bataljonssterkte op gang, ondersteund door tanks en zelfrijdend geschut op het deel van de stad dat al in handen van de Queens was. Onze eigen tanks hadden de laatste hindernis nog niet kunnen nemen. Hoewel hij zich in een vooruitgeschoven en ongedekte positie bevond en voortdurend onder vuur lag van mortieren en kleine wapens, liet Major Tirrell gedurende meer dan een uur de ondersteunende artillerie een beschieting uitvoeren die zo nauwkeurig was dat de tegenaanval werd afgeslagen en uiteindelijk teruggedreven.
Gedurende deze lange en moeilijke operatie toonde Major Tirrell grote kalmte en persoonlijke moed. Zijn vastberadenheid, altijd daar te zijn waar hij het ondersteunende vuur het beste kon leiden speelde ongetwijfeld een belangrijke rol in het succes van de diverse stadia. Major Tirrell’s uitmuntende voorbeeld was een grote inspiratie voor alle rangen en zal nooit worden vergeten door allen die er getuige van waren.

Tweede gesp bij het Military Cross
LG 37027/1941
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
Royal Regiment of Artillery
Toegekend op:
10 mei 1945
Mentioned in Dispatches

LG 37072/2457

Bronnen

Foto