TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Brandsma, Titus

Geboortedatum:
23 februari 1881 (Oegeklooster, Nederland)
Overlijdensdatum:
26 juli 1942 (Dachau, Duitsland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Titus Brandsma, van geboorte Anno Sjoerd Brandsma, was lid van de Orde van de Karmelieten, Hoogleraar en publicist. Hij verzette zich openlijk tegen het Nazisme en werd hiervoor in januari 1942 door de Duitsers gearresteerd. Na gevangenschap in de gevangenis van Scheveningen, in Kamp Amersfoort en Concentratiekamp Dachau, vond hij op 26 juli 1942 de dood door een dodelijke injectie die hem werd toegediend.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto

Nieuws

Paus verklaart Nederlandse pater en verzetsstrijder Titus Brandsma heilig

mei2022

Paus verklaart Nederlandse pater en verzetsstrijder Titus Brandsma heilig

Paus Franciscus heeft de Nederlandse pater en verzetsstrijder Titus Brandsma (1881-1942) zondagmorgen heilig verklaard. Dat gebeurde tijdens een ceremonie op het bomvolle Sint-Pietersplein.

Lees meer

Nieuw theaterstuk Dokkum gaat over Titus Brandsma

jan2019

Nieuw theaterstuk Dokkum gaat over Titus Brandsma

DOKKUM - Na Bonifatius de Musical komt er dit jaar een nieuw theaterspektakel naar de Bonifatiuskapel in Dokkum: 'TITUS'. Het is voor het eerst dat er een professioneel muziektheaterspektakel wordt opgevoerd over het bewogen leven van Titus Brandsma (1881-1942): een Friese boerenzoon, pater, journalist en professor. Internationaal bekend door zijn verzetsrol in de Tweede Wereldoorlog.

Lees meer

Achtergrondartikelen