TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Arondeus, Willem Johan Cornelis

Geboortedatum:
22 augustus 1894 (Naarden, Nederland)
Overlijdensdatum:
1 juli 1943 (Haarlem, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Eerebegraafplaats Bloemendaal
Vak: 18. 
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Willem Johan Cornelis Arondeus was een Nederlandse beeldend kunstenaar, auteur (Schrijver/Tekenaar/Ontwerper/Lithograaf/Kunstschilder) en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Hij was woonachtig in Amsterdam en op 22 augustus 1894 geboren als zoon van koopman Hendrik Cornelis Arondeus en Catharina Wilhelmina de Vries. Willem Arondeus was ongehuwd.

Arondeus was lid van de verzetsgroep 'de Raad van Verzet'. Hij falsificeerde met Frans Duwaer, Willem Sandberg en Gerrit van der Veen persoonsbewijzen en schreef de zogenaamde 'Brandarisbrieven', waarin hij de culturele collaboratie met de Duitsers door Nederlandse kunstenaars hekelde en opriep tot verzet tegen de bezetter en de Cultuurkamer.

Al snel gingen de Duitsers de door Arondeus en anderen vervalste documenten vergelijken met de gegevens van de verschillende bevolkingsregisters, waardoor de vervalsingen aan het licht kwamen. Om de Duitsers te stoppen dit te doen en ook om te voorkomen dat zij gemakkelijk Joodse inwoners konden opsporen, nam Arondeus op 27 maart 1943 deel aan de bomaanslag op het bevolkingsregister aan de Plantage Middenlaan te Amsterdam. Binnen een week na de aanslag werden Arondeus en alle andere leden van de groep gearresteerd. Hij zat gevangen in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans. Hij werd na een proces geëxecuteerd op 1 juli 1943. In 1945 na de bevrijding ontving Arondeus postuum een medaille van de Nederlandse regering. Hij werd herbegraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen