TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hodgson, Frederick Charles

Dienstnummer:
1877511
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
Corps of Royal Engineers
Toegekend op:
14 januari 1944
Voordracht (algemeen):
"Ter erkenning van dapper en onderscheidend optreden in het Midden-Oosten."

LG 36327/263
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Corps of Royal Engineers
Toegekend op:
9 november 1945
George Medal
Aanbeveling:
In Bari op 9 april 1945 ontplofte het ss Charles Henderson, geladen met ongeveer 2.500 ton bommen toen het schip aan kade 14 werd gelost. De kracht van de explosie, die plaatsvond in het achterste ruim, drukte de boeg uit het water totdat die onder een hoek van ongeveer 30 graden bleef staan op ongeveer drie meter van de kade die bezaaid lag met wrakstukken. Er was brand in dit voorste gedeelte. De brandweer kon vanaf de kade het vuur niet goed bestrijden en Sergeant McGee haalde een ladder, schoof die over het water en kreeg een slang aan boord. Sgt. McGee was de eerste aan boord van het brandende schip en Sgt. Dalgarno en Sgt. Hodgson kwamen hem snel achterna. Het water in de haven was bezaaid met plakken brandende olie en wrakstukken en heel dichtbij lagen een tanker en drie met munitie geladen schepen waarop ook brand woedde. Sgt. McGee richtte de straal op het vuur hoewel hij wist dat in ruim 1 nog een aantal 500 ponds bommen lagen; als stuwadoor was hij volledig op de hoogte van het gevaar wanneer die explodeerden. De drie sergeants hoorden toen hulpkreten van beneden. Zonder aarzelen daalden ze via de ladder af in ruim 1 en met hulp, die ondertussen was gearriveerd, slaagden ze erin, er twee Italiaanse stuwadoors uit te halen die nog in leven waren. Ze slaagden erin, elk van hen verticaal op een kooibrancard te binden die aan touwen op het hellende dek werden gehesen en vervolgens op de kade neergelaten. Hun moed en initiatief bij het blussen van de rest van de brand voorkwam ongetwijfeld een explosie van de bommen in ruim 1 die, afgezien van de zekere dood van de twee Italiaanse arbeiders, enorme verliezen en schade zou hebben veroorzaakt en de inspanningen om de branden onder controle te krijgen enorm zou hebben gehinderd.
Sgt. McGee was de aanzetter en organisator van de gezamenlijke actie – hoewel dit niets afdoet aan de moed van Sgt. Dalgarno en Sgt. Hodgson, die hem direct en vrijwillig achterna gingen. De inspanningen van de sergeants Dalgarno en Hodgson droegen aanzienlijk bij aan het voorkomen van explosie van de bommen die zou hebben geleid tot verdere hoge verliezen en alle pogingen om de branden te blussen onmogelijk hebben gemaakt.

WO 373/69/707
LG 37341/546

Bronnen

Foto