TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

MacLachlan, Alastair Robert Anderson

Geboortedatum:
16 januari 1922
Overlijdensdatum:
7 september 1943
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Durnbach
Vak: 7. Rij: E. Graf: 18.
Dienstnummer:
1164171 (NCO)/121205 (Officer)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Watson’s (School?) van 1929 tot 1939 waar hij van de Midland Counties Colliery Burners Association een beurs ontving om aan de universiteit van Sheffield mijnbouwkunde te gaan studeren. Nadat hij bij de R.A.F. was gekomen, kreeg hij in april 1942 zijn aanstelling en werd in augustus onderscheiden met een D.F.C.
Op 6 september startte Lancaster Mk III, JB 177 van Warboys met MacLachlan aan boord als piloot om een doel in München te bombarderen. Het toestel werd door een nachtjager neergeschoten en stortte neer in de wijk Sauerlach in München. Op drie na werden alle zeven bemanningsleden gedood. JB 177 was een van de drie Lancasters van 156 Squadron die bij deze operatie verloren gingen.

Bevorderingen:
? Flight Sergant
30 april 1942: Pilot Officer on Probation (emergency)
30 oktober 1942: Flying Officer on Probation (war sub)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Pilot Officer (2e Luitenant-vlieger)
Eenheid:
No. 156 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
11 augustus 1942
Deze officier fungeert als gezagvoerder. Gedurende vele missies waaraan hij heeft deelgenomen heeft hij uitzonderlijke vasthoudendheid getoond en zijn aanvallen met de grootste felheid uitgevoerd. Hij werd bij twee gelegenheden aangevallen door een vijandelijke jager maar met vaardig manoeuvreren heeft hij zijn schutter in staat gesteld een ervan brandend neer te schieten en de andere vermoedelijk te vernietigen. Onder de vele vijandelijke doelen die hij heeft aangevallen bevinden zich zulke belangrijke plaatsen als Brest, Keulen, Hamburg, Essen en Rostock.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

Foto