TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Assen, van, Derk

    Geboortedatum:
    9 oktober 1891 (Hasselt (Overijssel))
    Overlijdensdatum:
    14 september 1943 (Meterik (Limburg))
    Begraven op:
    Nederlands Ereveld Loenen
    Vak: E. Graf: 25.
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Woonde in Maastricht, Cannerweg 124A. Zoon van Gerrit van Assen (brugwachter) en Jantien de Vries. Huwde met Berendina - roepnaam Berendje - Grolleman (29 maart 1894 Hasselt). Deurwaarder Directe Belastingen. Voorzitter Christelijke Vakbond voor Belasingsambtenaren in Maastricht. Ouderling Gereformeerde Gemeente in Maastricht. Lid verzet. Al snel nadat de Duitsers Nederland waren binnengevallen, werd hij actief in het verzet. ,,Van Assen regelde’’, aldus Mans en Cammaert, ,,de vlucht van joden naar België en het neutrale Zwitserland. Hij werkte samen met ex-militairen, met de verzetsgroep rond Pierre Dresen in Maastricht en die van Charles Bongaerts in de mijnstreek. Op een gegeven ogenblik werd zijn hulp ook ingeroepen om geallieerde piloten uit handen van de bezetter te houden en droeg hij bij aan de verspreiding van illegale bladen als Vrij Nederland en Trouw. Een hoofdrol speelde hij bij de hulp aan onderduikers. Ook was hij betrokken bij het uiteindelijke samengaan van de protestants-christelijke en katholieke onderduikorganisaties in Maastricht.’’ Na infiltratie van V-Männer werd hij op 24 juli 1943 door de Haagse Sipo aangehouden, zeer tot onvrede van de Maastrichtse SD-er Richard Heinrich Georg Nitsch, die hem al een tijdlang liet observeren en op deze wijze de verzetsgroepen waarin hij actief was in kaart poogde te brengen. Tijdens de verhoren gaf hij geen namen prijs. Pogingen van de Belastinggroep Maastricht om hem voor ƒ40.000 vrij te kopen hadden geen resultaat. Verzetskameraden beraamden het plan om hem met paratyfus te laten besmetten. Dan zou hij van het huis van bewaring in Maastricht naar het ziekenhuis moeten worden overgeplaatst en kon hij gemakkelijker worden bevrijd. Hij kreeg inderdaad paratyfus, maar via infiltranten werd de voorgenomen bevrijdingsactie bij de Duitsers bekend. Daarom gaf Brigadeführer Karl Eberhard Schöngardt van de Sipo in 's-Gravenhage bevel Van Assen direct te fusilleren. Georg Nitsch, Hans Conrad en Max Ströbel schoten hem op 14 september 1943 om acht uur ’s ochtends dood in de Schadijkse bossen bij Meterik (gemeente Horst, tegenwoordig Horst aan de Maas). Hij werd in het bosgebied omgebracht vanwege de verzetsactiviteiten die in Horst hadden plaatsgevonden. Op de plek waar hij werd gedood, is een herdenkingsmonument voor Van Assen opgericht. Zijn echtgenote is eveneens op 23 juli 1943 aangehouden. Zij stierf op 18 februari 1945 in het concentratiekamp Ravensbrück (Duitsland). Op 6 september 1989 werden de beide echtelieden postuum door Yad Vashem erkend als Rechtvaardigen onder de Volkeren. Vooral dankzij de indertijd zeventienjarige Jeu Jenniskens, die op de dag van de fusillade zijn paard had moeten uitlenen om een in het zand vastzittende Duitse wagen weer vlot te trekken, kon Van Assens veldgraf na de oorlog worden ontdekt. Herbegraven in Hasselt, Gemeentelijke Begraafplaats en later in Loenen, Ereveld Oorlogsgravenstichting, vak E, nr. 25.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • H.J. Mans en A.P.M. Cammaert in Limburgse Monumenten Vertellen 1940-1945; Cammaert, Het Verborgen Front; Jozeph Michman en Bert Jan Flim, Rechtvaardigen onder de Volkeren. Nederlanders met een YAD Vashem-onderscheiding voor hulp aan joden.